Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013


   Συμπληρώνονται σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, ακριβώς 130 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου, οικουμενικού συγγραφέα και διανοητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Μικρή συμμετοχή στον εορτασμό, τα παρακάτω:
«Καζαντζάκης …συνέχεια»

              synthesis: Ενημερωτικό δελτίο, Νο 30
            της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

  Από το 30ό φύλλο του εντύπου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δεκεμβρίου 2012), ξεχωρίζω:
 
       «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, 25 χρόνια δράσης, 1988-2013»
                    -25 Χρόνια αφοσίωσης στον Νίκο Καζαντζάκη
 Χώρες που δραστηριοποιείται: Αζερμπαϊζάν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λίβανος, Αλγερία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Βολιβία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισημερινός, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Καζαχστάν, Κατάρ, Κάτω Χώρες, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Κογκό (Κινσάσα), Κογκό (Μπραζαβίλ), Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κουρδιστάν (Ιράκ), Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβύη, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μ. Βρετανία, Μεξικό, Μοζαμβίκη, Μολδαβία, Μπαχρέιν, Μπενίν, Ν. Ζηλανδία, Νίγηρας, Νιγηρία, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Νορβηγία, Ομάν, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουάντα, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουδάν, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Συρία, Ταϋλάνδη, Τανζανία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τσεχική Δημοκρατία, Τυνησία, Φινλανδία, Φύρομ (Σκόπια), Χιλή.
  116 χώρες. Τεράστια σε έκταση η αναγνώριση του Ν. Καζαντζάκη, όπως είναι τεράστιο το έργο του και η παγκοσμιότητα του πνεύματός του!

             Εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Καζαντζάκη
  130η επέτειος από τη γέννηση του Ν. Καζαντζάκη. Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη παρουσιάζουν, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2013, μια έκθεση στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος». Στόχος της είναι να προβάλει την οικουμενικότητα του μεγάλου Κρητικού και το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμά του, μέσα από οπτικοακουστικές προβολές για τη ζωή και το έργο του που συνοδεύονται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.  

  25η επέτειος από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ. Πολλοί πίνακες, με σημαντικό φωτογραφικό υλικό, θα παρουσιάσουν την Εταιρεία, τα δημοσιεύματά της, τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει σε ολόκληρο τον κόσμο, τη δράση της στον καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό τομέα, τους διαγωνισμούς της σε σχολεία και πανεπιστήμια, τους άλλους διαγωνισμούς της, τα ταξίδια της στους τόπους όπου έζησε ο Καζαντζάκης… Θα παρουσιαστεί, από 18 έως 21 Απριλίου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, από 26 Απριλίου έως τέλους Μαΐου στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» και στις 25 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο.

  Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Θα γίνει αδελφοποίησή του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, με τον «ΟίκοAlbert Schweitzer, στο Gunsbach  (Αλσατία, Γαλλία).

                          Άλλες εκδηλώσεις

* Αζερμπαϊζάν, Μπακού. Σλαβικό Πανεπιστήμιο, Μάρτιος: Διάλεξη της  προέδρου του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ Konul Salimova με θέμα: Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
 * Αλβανία, Τίρανα, Μάϊος: Η Makiena Nika, πρόεδρος του αλβανικού τμήματος της Εταιρείας, προγραμματίζει εκδήλωση αφιερωμένη στα ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη.
 * Αργεντινή, Τσάκο, Οίκος Πολιτισμού, 3 Οκτωβρίου: Η πρόεδρος του τμήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ Χριστίνα Τσαρδίκου έδωσε διάλεξη με θέμα: Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο homo hellenicusΣυμφωνήθηκε να διοργανωθεί τον Αύγουστο 2013 συνέδριο στο πανεπιστήμιο.
  * Αρμενία, Εριβάν, Πανεπιστήμιο, 2 Μαΐου: Η καθηγήτρια και υπεύθυνη του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ Liza Karimyan προγραμματίζει απότιση φόρου τιμής στον Καζαντζάκη. Με την ευκαιρία αυτή ο Γιώργος Στασινάκης θα δώσει διάλεξη.
  * Αυστραλία, Σίδνεϊ: Αυτό το πολύ δραστήριο Τμήμα της ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε: στις 27 Οκτωβρίου, Γ. Συνέλευση. Στις 3 Νοεμβρίου, ετήσια φιλική συνάντηση. Στις 7 Δεκεμβρίου, συζήτηση με θέμα: Ο Καζαντζάκης, υπέρ και κατά. Προγραμματίζει 3 νέες εκδηλώσεις: Ο Alfred Vincent θα μιλήσει στις 9 Φεβρουαρίου με θέμα: Ο Καζαντζάκης και ο Νίτσε και στις 27 Φεβρουαρίου με θέμα Ο Καζαντζάκης και η θάλασσα ενώ το Μάρτιο θα μιλήσει ο Βασίλης Αδραχτάς με θέμα Η θρησκευτική φιλοσοφία του Καζαντζάκη…
  * Αυστρία, Βιέννη, Μάιος και Λιντς, Οκτώβριος: Ο εκπρόσωπός μας Λάμπρος Μουστακάκης ετοιμάζει εκδηλώσεις σε συνεργασία με  την Ελληνική Πρεσβεία και άλλες οργανώσεις.
  * Βέλγιο, Βρυξέλες, 1η Οκτωβρίου: Το Τμήμα, με επικεφαλής τον Τάσο Παπαδόπουλο, επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές του…
  * Βουλγαρία, Σόφια, Μάιος: Η Ekaterina Grigorova, μέλος του Δ. Συμβουλίου του Βουλγαρικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, προγραμματίζει προβολή κινημ/κών ταινιών από μυθιστορήματα του Καζαντζάκη και θα δώσει διάλεξη για το έργο του.
  * Γαλλία, Στρασβούργο, 28 Σεπτεμβρίου: Η ελληνική κοινότητα και το Γαλλικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ θα αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Κρητικό. Ομιλήτριες θα είναι η Yvette Renoux-Herbert και η Αθηνά Βουγιούκα.
  * Γερμανία Γκέτινγεν, 8 Δεκεμβρίου: απότιση φόρου τιμής στον Ν. Καζαντζάκη (με εκδήλωση). Μόναχο, 23 Φεβρουαρίου: διαλέξεις και συζήτηση γύρω από το μυθιστόρημα Ο φτωχούλης του Θεού. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας «Άγιοι Πάντες» και η ΔΕΦΝΚ.
  * Ελβετία, Carouge (Γενεύη), 5 Μαΐου: προβολή της ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
  * Ελλάδα: Οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις: Στην Αθήνα, 15 Νοεμβρίου. Στο Ηράκλειο, 16 Νοεμβρίου. Στη Γλυφάδα, 10 Οκτωβρίου. Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου. Άγιος Νικόλαος, 17 Φεβρουαρίου. Πολύγυρος, 18 Φεβρουαρίου, με θέμα: Ο Καπετάν Μιχάλης στον 21ο αιώνα. Αθήνα, 10, 11, 26 Απριλίου. Αίγινα, 27 .Απριλίου κ. ά.
  * Εσθονία, δύο εκδηλώσεις: Tartu, Πανεπιστήμιο: Η καθηγήτρια Kαarina Rein σε συνεργασία με τη Magdalini Thoma παρουσίασαν το έργο του Καζαντζάκη. Ταλίν, Γαλλικό Ινστιτούτο, 30 Οκτωβρίου…
  * Ζιμπάμπουε, Χαράρε, Νοέμβριος, Δεκέμβριος: Καλλιτέχνες παρουσίασαν έργα τους εμπνευσμένα από έργα του Καζαντζάκη, με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία κόσμου και επισήμων…
  * Ιαπωνία, Τόκιο, 13 ή 14 Μαΐου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: Το έργο του Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με την Ιαπωνία…
  *Καναδάς, Τορόντο, 5 Νοεμβρίου: …Διαβάστηκαν αποσπάσματα έργων του Καζαντζάκη και συζητήθηκε το θέμα του δήθεν αφορισμού του. Μόνρεαλ, Πανεπιστήμιο McGill, 14 Νοεμβρίου: Η καθηγήτρια Kerstin Jentsch-Mancor, πρόεδρος του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, παρουσίασε στους φοιτητές τη φιλοσοφία του συγγραφέα μας… (κ. ά.)
  * Κίνα, Πεκίνο, 16 και 17 Μαΐου: Εκδηλώσεις στο Τμήμα Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου…
  * Λουξεμβούργο, 30 Σεπτεμβρίου: Διαλέξεις…
  * Μ. Βετανία, Λονδίνο, 18 Φεβρουαρίου: Διεθνές συνέδριο…
  * Μοζαμβίκη, Μαπούτο, 7 Νοεμβρίου: Πρώτη εκδήλωση, επιτυχής, στο Γαλλομοζαμβικικό  κέντρο…
  *  Ν. Κορέα, Σεούλ, 11 Μαΐου: 5ο συνέδριο που διοργανώνουν το πανεπιστήμιο, ο Ελληνοκορεατικός Σύλλογος και το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ…
  * Ν. Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ, 3 Νοεμβρίου: Συνέδριο με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, το έργο του και η φιλοσοφία του…
  * Ουκρανία, Κίεβο, Κρατικό Πανεπιστήμιο, Απρίλιος: …ο Πρόεδρος του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ Andriy Savenko θα δώσει διάλεξη με θέμα Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
  * Περού, Λίμα, 6 Νοεμβρίου: Έγινε μεγάλη εκδήλωση…
  * Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, αρχές Ιουνίου: Ο τοπικός υπεύθυνος της ΔΕΦΝΚ Γιάννης Γιγουρτζής προγραμματίζει εκδήλωση για το έργο του Καζαντζάκη και ειδικότερα για την Ασκητική.

  Σχόλιο δικό μας: Πραγματικά οικουμενικός ο Νίκος Καζαντζάκης!...         

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

              Κατά μάνα, κατά κύρη...

  Ανησυχητική βέβαια η επανάληψη και συνέχιση εγκληματικών πράξεων, ειδικά αν συνδέονται με την τρομοκρατία και αν γίνονται από νέους ανθρώπους, 18 και 20 χρονών. Και ανακουφιστικό το συναίσθημα του απλού ανθρώπου, όταν διαπιστώνει πως οι αστυνομικές αρχές επιτυγχάνουν να τους συλλάβουν, όπως έγινε πρόσφατα στον Βελβενδό της Κοζάνης.
  Βέβαια, όταν παρακολουθείς αυτά τα συμβαίνοντα, είναι φυσικό να σκέφτεσαι ποιος φταίει και νέα παιδιά οδηγούνται σ' αυτού του είδους τις πράξεις. Πολλοί θα πουν ότι φταίει η οικονομική κρίση -όμως και σε καλύτερες μέρες συνέβαιναν τέτοια και χειρότερα. Άλλοι θα πουν ότι φταίει η εκπαίδευση, που δεν διαπαιδαγωγεί, δεν δημιουργεί καλούς ανθρώπους και πολίτες κ. ά.
  Όμως εγώ, έμεινα έκπληκτος διαβάζοντας την παρακάτω δήλωση της μητέρας ενός εκ των τεσσάρων του Βελβενδού, του νεαρού Ρωμανού. Είπε λοιπόν η κυρία Παυλίνα Νάσιουτζικ, στον Άλφα: " Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη για το γιο μου, που αγωνίζεται ενάντια σε μια παράνομη, σάπια και άνομη κοινωνία ..."
  Μήπως η μάνα, η οικογένεια, είναι βασική αιτία της δημιουργίας των τρομοκρατών, που δηλώνουν μάλιστα "αιχμάλωτοι πολέμου;".

                               Άλλος επαναστάτης

  Τον Στάθη Παναγούλη τον ξέρουμε. Έχει ο άνθρωπος το σύνδρομο του ονόματος "Παναγούλης", που πάντα παραπέμπει βέβαια στον ηρωικό Αλέκο, τον αδερφό του. Θέλοντας λοιπόν να αποδείξει ότι και αυτός είναι άξιος αδερφός του Αλέκου, πετάει κατά καιρούς επαναστατικές κορόνες, όπως πρόσφατα ότι οι σημερινοί κυβερνώντες δεν θα έχουν την πολυτέλεια του Ειδικού Δικαστηρίου, αφού θα έχουν την τύχη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, δηλαδή θα λινσταριστούν από το μαινόμενο πλήθος..., και τώρα ονομάζει τον Δένδια Νεοναζί!
  Το ασήμαντο αυτό ανθρωπάκι, θα μπορούσε να προκαλεί θυμηδία, αν αυτά που λέει δεν ήταν επικίνδυνα.
 

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

«Αντιγράφοντας …2»
  Υποθέτω ότι ελάχιστοι θα διαφωνήσουν με το παρακάτω κείμενο, που δημοσίευσε , υπό τον τίτλο «Στου Αυτιά τον αχυρώνα…», στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», 3 Φεβρουαρίου ’13 και το υπογράφει ο αξιόλογος τηλεκριτικός,  κ. Κοσμάς Βίδος. Διαβάστε το:

  «Το θέμα δεν είναι ο κωμικοτραγικός καβγάς του Παύλου Χαϊκάλη και του Άδωνη Γεωργιάδη στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, κατά τη διάρκεια του οποίου αντιλάγησαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Επρόκειτο για άλλο ένα θλιβερό δείγμα του εν Ελλάδι χαμηλοτάτου επιπέδου πολιτικού διαλόγου, έχουμε δει πολλούς τέτοιους. Εκείνο όμως που άξιζε να παρατηρήσει κανείς τη στιγμή που οι δύο βουλευτές φωνασκούσαν , ήταν η έκφραση που είχε ο Αυτιάς στο κεντρικό παράθυρο: Το στραβό χαμόγελο ικανοποίησης που, αν και προσπαθούσε να το κρύψει, παρέμενε εμφανώς ζωγραφισμένο στα χείλη του. Ναι, ήταν ικανοποιημένος γιατί γνώριζε ότι το …χάος θα το αναμετέδιδαν και άλλες εκπομπές (από τα δελτία ειδήσεων ως τους «Ράδιο Αρβύλα»), καθώς και εκατοντάδες ιστοσελίδες, δίνοντας στην εκπομπή του ακόμη περισσότερη δημοσιότητα. Αρνητική βεβαίως, αυτά όμως αποτελούν επιμέρους λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι ο χαβαλές, και ο Χαϊκάλης και Γεωργιάδης ήταν, όπως φάνηκε, οι ιδανικοί καλεσμένοι για κάτι τέτοιο. Έτσι ο δημοσιογράφος δεν επιχείρησε να τους σταματήσει όταν οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν, δεν προσπάθησε να τους επαναφέρει στην τάξη ούτε όταν το στούντιο της εκπομπής του μετετράπη στο ριγκ ενός άκομψου αγώνα (λεκτικής) πυγμαχίας. Μόνο απολάμβανε, θεατής όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της τηλεοπτικής παρακμής.
  Δίπλα του η «μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις» Μάγδα Τσέγκου. Δήθεν σοβαρή αυτή, με το ίδιο αδιόρατο (αλλά και …εμφανώς ορατό) χαμόγελο της ικανοποίησης αποτυπωμένο και στα δικά της χείλη, άκουγε τον Γεωργιάδη να ουρλιάζει στις ανατριχιαστικά υψηλές συχνότητες που πιάνει η φωνή του όποτε νευριάζει και τον Χαϊκάλη να του επιτίθεται: «Είσαι ξεφτίλας», «είσαι ξεφτιλισμένος», «καλά σε λένε σαλταδόρο», «είσαι γελοίος», «είσαι καραγκιόζης». Και ξαφνικά, όταν από το Θέατρο Σκιών περάσαμε στο «οι φίλοι μας τα ζώα» και ο Καραγκιόζης έγινε και «γάιδαρος», τότε στράφηκε προς τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον (ψευτο)επαναφέρει στην τάξη: «Όχι! Όχι τέτοια!». Ήταν η χρήση της …κακής λέξης (βλάκας) που την ξύπνησε από το υπέροχο όνειρο που την ήθελε να περιφέρεται καλοντυμένη και απαστράπτουσα στα ρετιρέ της θεαματικότητας. Η ίδια λέξη (και η απειλή των ακόμη πιο ακατάλληλων εκφράσεων που μπορεί να την ακολουθούσαν και να θύμωναν το ΕΣΡ) η οποία συνέφερε και το «όνειρο, μη με ξυπνάτε» Αυτιά. Ο δημοσιογράφος αποφάσισε να επαναφέρει την τάξη τη στιγμή που το μπάχαλο ολοκληρωνόταν με την αποχώρηση του Γεωργιάδη. Ήταν βεβαίως πολύ αργά. Όχι για να ηρεμήσει η κατάσταση ως τον επόμενο (πάντα καλοδεχούμενο) πόλεμο των εκπροσώπων των κομμάτων, για να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπρέπεια της δημοσιογραφίας που για άλλη μια φορά, με την ανοχή εκείνων που την ασκούν, έχει μετατραπεί σε φτηνό σόου».