Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Από αύριο 20 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου θα απουσιάζω -στην Κρήτη. Έτσι θα λείψουν οι, έτσι και αλλιώς ελάχιστες, αναρτήσεις. Τα ξαναλέμε, με "κρητικόν" αέρα. Γ. Ζ.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Ποτάμων
1913-2013: Κρήτη, ένας αιώνας ιστορίας και πολιτισμού

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση

Κρήτες στους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-1913

Παρουσίαση βιβλίου Γεωργίου Ι. Ζωγραφάκη
Μνήμη ποιούμε Αντιστρατήγου Ιωάννη Σ. Αλεξάκη

που θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο REX
την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 και ώρα 11.00 με ελεύθερη είσοδο.

 

Ομιλητής:
Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ιστορικός ερευνητής

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.
Δημήτρης Κουνενάκης
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013


            Βιβλιοπωλείο της Εστίας  - έκλεισε!
      (αντιγράφω από το ΒΗΜΑ της Κυριακής (7-4ου) μέρος από το 2σέλιδο ρεπορτάζ)

   "Το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου, οι ταμπέλες από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας στην οδό Σόλωνος 60 κατέβηκαν. Σεμνά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι βιτρίνες άδειασαν και μια λιτή ανακοίνωση θυροκολλήθηκε στην είσοδο: "Φίλες και φίλοι, με λύπη σάς πληροφορούμε ότι ανεξαρτήτως της θελήσεώς μας είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου. Ευχαριστούμε που μας τιμήσατε με την παρουσία σας εδώ είτε ως συνεργάτες είτε ως αναγνώστες. Ελπίζουμε να μπορέσουμε όλοι μας να ξεπεράσουμε τη βαθύτατη κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις και τη χώρα μας γενικότερα. Και πάλι σας ευχαριστούμε. Βιβλιοπωλείο Εστία". Είχε συμπληρώσει 128 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.
  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον τύπο και σε συζητήσεις ιδιωτικές οργιστήκαμε γι' αυτή την κατάληξη, θρηνήσαμε για την απώλεια, μοιραστήκαμε αναμνήσεις. Μετά τα ρέκβιεμ, προτάθηκαν ερμηνείες της κατάστασης: Η Εστία ήταν μια εμπορική επιχείρηση που έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης. Ήταν ένα τοπόσημο της πρωτεύουσας που υπέστη τις συνέπειες της απαξίωσης του αθηναϊκού κέτρου. Ήταν ένα παραδοσιακό βιβλιοπωλείο που εξοντώθηκε από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ήταν ένα βιβλιοπωλείο παλαιάς κοπής που δε μπόρεσε να εκσυχρονιστεί, που εφησυχασμένο στη φήμη του δεν προσαρμόστηκε στις εκπτώσεις, στα παζάρια και στους νέους τρόπους της αγοράς.
  Το Βιβλιοπωλείο της Εστίας ήταν ένα σύμβολο της νεοελληνικής ιστορίας, ένα σημαίνον κομμάτι του πολιτιστικού κεφαλαίου μας, όπως η Ακρόπολη. Και, όπως ακριβώς με την Ακρόπολη, μπορεί να μην είχαμε την ανάγκη να το επισκεπτόμαστε συχνά, είχαμε όμως την ανάγκη να ξέρουμε ότι υπάρχει. Όταν το 1829 ο ξακουστός γάλλος τοπογράφος και φιλέλληνας Φερμέν Ντιντό γράφει στον Καποδίστρια εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για τη σύσταση βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα, ο κυβερνήτης του απαντά ότι στις γεμάτες χαλάσματα πόλεις "ουδαμού υπάρχει κοινωνία πολιτών ικανή προς αγορά βιβλίων". Προτού κλείσει ο αιώνας, τα πράγματα είχαν αλλάξει. Στην Αθήνα λειτουργούσαν περί τα 26 βιβλιοπωλεία. Το βιβλιοπωλείο της Εστίαςήταν το παλαιότερο από αυτά που επιβίωσε ως τις μέρες μας..."
  Στη συνέχεια το εκτενές ρεπορτάζ (της Λαμπρινής Κουζέλη) αναφέρεται στην ιστορία του βιβλιοπωλείου και στη σχέση του με τους πνευματικούς ανθρώπους του παρελθόντος ( Γ. Σουρή, Παλαμά, Δροσίνη, Βικέλα, Γ. Βλαχογιάννη, Α. Εφταλιώτη, Π. Νιρβάνα, Γρ. Ξενόπουλο, Ζ. Παπαντωνίου, Θεοτοκά, Βενέζη, Μυριβήλη, Τερζάκη, Καραγάτση, ως τους νεότερους συγγραφείς, καθώς από το Βιβλιοπωλείο προέκυψε και ο ομώνυμος εκδοτικός οίκος...
  Όμως, όλα τα σπουδαία έχουν ένα τέλος. Κι αυτό το τέλος του Βιβλιοπωλείου της Εστίας είναι σοβαρό γεγονός και καμπανάκι για το μέλλον και των πνευματικών μας πραγμάτων...

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Υπάρχουν και καλά νέα...
 Από τα ΝΕΑ της 2-4-13 αναρτώ ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα του Μάνου Χαραλαμπάκη με τίτλο "Άριστα στην εκπαίδευση παιδιών μουσουλμάνων" και με επίτιτλο "Ραγδαία αύξηση στους μαθητές πέτυχε το ειδικό πρόγραμμα στα 15 χρόνια λειτουργίας του". Το κείμενο:

    " Τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη που το 1997 πήγαιναν λύκειο ήταν μόλις 549. Σήμερα φοιτούν 2.959. Αύξηση 440%. Όσο για τη διαρροή των μειονοτικών μαθητών από την 9χρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση, το 2000 ήταν 65% και μέσα σε δέκα χρόνια (2011) έπεσε στο 30%.
  Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι μερικά από αυτά που πέτυχε το πρόγραμμα "Εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη" που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας. Θεωρούνται, δε, πρωτόγνωρα για τα διεθνή δεδομένα.
  Την περασμένη Παρασκευή το πρόγραμμα γιόρτασε τα γενέθλιά του με μια εκδήλωση στην ασφυχτικά γεμάτη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Ιανός. Οι υπεύθυνοι καθώς και τα παιδιά που είναι σήμερα φοιτητές περιέγραψαν τα άλματα που έγιναν στην εκπαίδευση, αλλά και στις προσωπικές τους εμπειρίες.
  Η ειδική σύμβουλος του προγράμματος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάλεια Δραγώνα, τόνισε στο ξεκίνημα της παρουσίασης πως ό,τι πέτυχε το πρόγραμμα οφείλεται στη συνεργασία εκατοντάδων ανθρώπων.
  Στους δυο βασικούς παράγοντες που βοήθησαν στην επιτυχία του προγράμματος -την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τη στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας - αναφέρθηκε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Φραγκουδάκη. Όπως σημείωσε, από το 2000 τα παιδιά που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πολλαπλασιάστηκαν, "Αυτό δεν είναι συνηθισμένο διεθνώς. Χρειάζονται πολύ περισότερα από δέκα χρόνια. Επίσης, σήμερα τα κορίτσια της μουσουλμανικής μειονότητας που φοιτούν στο γυμνάσιο και στο λύκειο πλησιάζουν τον εθνικό μ. όρο". Από 611 στο γυμνάσιο έγιναν 1.513. Στο λύκειο από 310 έγιναν 756.
  Την προσωπική της εμπειρία αφηγήθηκε η Σεριφέ Σιράκ, φοιτήτρια σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με καταγωγή από χωριό της Ξάνθης. Στο πρόγραμμα συμμετείχε από το δημοτικό, "στα δημιουργικά εργαστήρια νέων. Εκεί έμαθα πολλά για την ομαδικότητα". Πέρυσι η κοπέλα συμμετείχε στο πρόγραμμα από άλλη σκοπιά. Ήταν εμψυχώτρια στις παιδικές κατασκηνώσεις. Τόνισε πως χάρη στο πρόγραμμα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων της μειονότητας που σπουδάζουν.
  Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και π. υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου συνεχάρη τους υπευθύνους σημειώνοντας ότι το κάτι παραπάνω για τα παιδιά της μειονότητας δεν συνιστά καμία διάκριση. "Όποιοι το αντιλαμβάνονται διαφορετικά σκέφτονται στρεβλά".
  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, σημείωσε πως δυο σημαντικά πράγματα που πέτυχε το πρόγραμμα είναι ότι "έβαλε το σχολείο στο κέντρο της κοινότητας και έκανε το μαθητή κέντρο του σχολείου".
  Ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα στην Ελλάδα χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, προσθέτοντας πως πολλοί πάγοι έλειωσαν στα 15 χρόμια λειτουργίας του.
                        ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
-  μαθήματα ελληνομάθειας σε 6.000 παιδιά στα σχολεία και στα 10 κέντρα (ΚΕΣΠΕΜ)
  - μαθήματα ελληνικών σε 300 ενηλίκους, κυρίως μητέρες
  - μαθήματα τουρκικών σε 650 εκπαιδευτικούς
  - θερινές κατασκηνώσεις
  Διαθέτει 4 κινητές μονάδες που ταξιδεύουν στα απομακρυσμένα μειονοτικά χωριά με υλικό μάθησης και δανειστική βιβλιοθήκη"

  Μπράβο, λέμε εμείς...