Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

                        Αντιγράφοντας...

  Μέρες τώρα δεν προχωρώ σε αναρτήσεις. Μη ρωτάτε γιατί -ίσως κάποτε η εύγλωττη σιωπή είναι προτιμότερη της φλυαρίας, ακόμα αν αυτή γίνεται "εν τη ερήμω". Σήμερα διαλέγω να αναρτήσω ένα ρεπορτάζ από τα σημερινά "ΝΕΑ", σχετικό με την τραγωδία που έλαβε χώρα προχτές τα ξημερώματα σε μια πόλη της Γερμανίας, όταν εφτά παιδιά (!) μιας τουρκικής οικογένειας κάηκαν σ' ένα παλιό σπιτι που έμεναν, αλλά και γιατί ένας Έλληνας γείτονας, ο Χρήστος Κύρογλου, με κίνδυνο της ζωής του, βοήθησε ώστε να σωθούν τρία ακόμη πρόσωπα της ίδιας οικογένειας. Ένας Έλληνας κινδύνεψε για να σώσει κάποιους Τούρκους που κινύνευαν. Δεν είναι ωραίο;
  Τίτλος του δημοσιεύματος είναι " Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή ότι ήταν Τούρκοι" και υπότιτλος " Ο Χρήστος Κύρογλου, που διέσωσε τρεις μετανάστες από φλεγόμενο κτίριο στη Γερμανία, μιλάει στα ΝΕΑ" (το ρεπορτάζ είναι του Πέτρου Στεφανή)

  "Το τηλέφωνό του χτυπούσε χθες ασταμάτητα. Οι κλήσεις που δεχόταν από την Ελλάδα ήταν δεκάδες από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρωτοσέλιδο της τουρκικής "Χουριέτ", που τον αποκαλούσε "Έλληνα ήρωα" στην ηλεκτρονική εκδοσή της.
  Σαράντα έξι χρόνια στη Γερμανία*, κάτοικος της πόλης Μπάκναγκ όπου ζουν 1.500 Έλληνες, στο κρατίδιο της Βάδης -Βυρτεμβέργης, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Στουτγάρδης, ο 52χρονος μετανάστης είχε συμβάλει τα ξημερώματα της Κυριακής στη διάσωση τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους κι ένα 10χρονο παιδί, μέσα από φλεγόμενο κτίριο. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, ωστόσο, οκτώ μέλη της ίδιας τουρκικής οικογένειας άφηναν την τελευταία τους πνοή. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι γερμανικές Αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού με ρατσιστικά κίνητρα.
  "Μας πόμεσε πάρα πολύ όλο αυτό που έγινε, που χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές. Μια 42χρονη Τουρκάλα, διαζευγμένη μητέρα 10 ανήλικων παιδιών**, και επτά από τα παιδιά της, ηλικίας από 6 μηνών έως 16 χρόνων", περιέγραψε στα ΝΕΑ χτες το βράδυ ο Χρήστος Κύρογλου. Δεν το σκέφτηκε καθόλου, εξηγούσε, να ριχτεί με κίνδυνο της δικής του ζωής στη μάχη με τις φλόγες. "Δεν είναι λογικό αυτό που συμβαίνει σήμερα, που γίνεται της τρελής με κανάλια και δημοσιογράφους, Γερμανούς, Έλληνες και Τούρκους. Κι αυτό γιατί για εμένα δεν έχει καμιά σημασία ποια εθνικότητα είχαν οι άνθρωποι αυτοί που έσωσα ή αυτοί που δυστυχώς κάηκαν. Θα βοηθούσα όποιον κι αν κινδύνευε. Είναι παράξενο να ενδιαφέρονται τόσο πολλοί για κάτι που το έκανα εντελώς αυθόρμητα, από την καρδιά μου. Μερικές φορές, άλλωστε, κάνεις πράγματα ενστικτωδώς", ανέφερε.
  Πέντε παρά τέταρτο ξημερώματα Κυριακής ήταν, ένα τέταρτο πριν κλείσει το νυχτερινό μαγαζί που διατηρεί δίπλα από τη μοιραία πολυκατοικία, όταν ο ίδιος και οι υπάλληλοί του είδαν ξαφνικά καπνό. Θεώρησαν αρχικά ότι έχουν κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα στον εξοπλισμό της επιχείρησης. "Ώσπου ο πορτιέρης μας άνοιξε την πίσω πόρτα κινδύνου και είδε ότι στο ακριβώς διπλανό σε εμάς παλιό διώροφο κτίριο, ο πρώτος όροφος, από πάνω μας, είχε τυλιχτεί στις φλόγες! Γνώριζα καλά πως εκεί, δύο -τρία χρόνια τώρα, έμεναν η μητέρα αυτή και τα 10 παιδιά της, μαζί και η γιαγιά και ο θείος τους, συνολικά 12 άτομα. Βγήκαμε αμέσως έξω, εγώ και τέσσερις εργαζόμενοι... Εγώ που ήξερα καλά το διπλανό κτίριο, όρμησα κατ' ευθείαν στην πίσω είσοδό του. Ανέβηκα τις σκάλες, έσπασα μια γυάλινη πόρτα, αλλά ζαλίστηκα από τους καπνούς -ευτυχώς με τράβηξε πυροσβέστης που στο μεταξύ κατέφθασε. Πήγα τότε από δεύτερη πλαϊνή πόρτα να μπω. Ανεβαίνοντας, αντίκρυσα τρία άτομα να βγαίνουν από το φλεγόμενο παράθυρο και να μετακινούνται στην ταράτσα. Αυτή, όμως, ήταν περιφραγμένη με ξύλα και σίδερα, οπότε οι τρεις είχαν εγκλωβιστεί εκεί μέσα! Έσπασα τότε τα καρφωμένα ξύλα από τα παράθυρα, μπήκα μέσα και τους τράβηξα -τη γιαγιά (γύρω στα 60), τον θείο (περίπου 45) και το παιδί 10-12 χρόνων. Τότε ήρθε πια η Πυροσβεστική να τους κατεβάσει σώους".
  Ο Χρήστος Κύρογλου δεν σταμάτησε εκεί. Έτρεξε και στην απέναντι πλευρά της τεράστιας αυτής πολυκατοικίας, όπου ειδοποίησε έγκαιρα δυο οικογένειες, μια ελληνική -από τη Β. Ελλάδα- και μια ινδική που κοιμούνταν. "Δέκα λεπτά ακόμη και θα καίγονταν. Δεν είχαν πάρει είδηση τη φωτιά", τονίζει ο παντρεμένος με Γερμανίδα και πατέρας ενός 12χρονου αγοριού, Σερραίος στην καταγωγή (από το Σιτοχώρι) ομογενής επιχειρηματίας, που χρόνια τώρα ασχολείται με "φαγάδικα και ξενυχτάδικα"... Στις 16 Μαρτίου θα συμπλήρωνε 16 χρόνια λειτουργίας (του καταστήματός του), μόνο που ο ίδιος τώρα έπαθε οικονομική καταστροφή  της τάξης των 500.000 ευρώ, όπως την αποτιμά, αφού οι τόνοι νερού που έριξε η Πυροσβεστική στη διάρκεια της κατάσβεσης, κατέστρεψαν και τον εξοπλισμό της επιχείρησής του, που πέρισυ ανακαίνισε...
  Μπράβο στον πατριώτη μας. Άντε να ακούσουμε και μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα και τους Έλληνες...
  * Είναι 52 χρονών, έχει 46 χρόνια στη Γερμανία, άρα πήγε εκεί 6 χρονών. Ήταν η εποχή της μεγάλης αποδημίας των Ελλήνων στη Γερμανία και αλλού.
  ** Μητέρα 42 χρονών, με 10 παιδιά και διαζευγμένη!! -χωρίς σχόλια...
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου