Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

1-12-12 (Εβδομαδιαία)
                Επιτυχία στο Γιούρογκρουπ; Ασφαλώς ναι, αλλά…
  Η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, είναι αναντίρρητα μια επιτυχία για τη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη τι θα γινόταν αν δεν λαμβάνονταν η απόφαση. Η σίγουρη χρεοκοπία θα ήταν γεγονός, με συνέπειες καταστροφικές, τόσο για τη χώρα όσο και για τον καθένα μας χωριστά (πλην ελαχίστων, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, θα ευνοούνταν, όπως συμβαίνει με κάθε καταστροφή –ακόμη και στην Κατοχή, κάποιοι θησαύρισαν).
  Αν λάβουμε υπόψη ότι, τώρα πλέον μπαίνει ως θέμα και αντιμετωπίζεται, όχι μόνο ο προσωρινός δανεισμός της χώρας, αλλά παίρνονται μέτρα για την «βιωσιμότητα του χρέους» και για κάποια δρομολόγηση μείωσης της ύφεσης και δημιουργίας ανάπτυξης, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μπροστά σ’ έναν δρόμο αλλαγής της οικονομικής κρίσης. Φτάνει βέβαια να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, είτε θετικά, συμβάλλοντας στην προσπάθεια, είτε παθητικά, μη προβάλλοντας δηλαδή εμπόδια στην εθνική προσπάθεια. Γιατί υπάρχουν και αυτοί, που θεωρούν την εξέλιξη αυτή καταστροφή. Και όχι μόνο αυτό: Καταβάλλουν έντονες προσπάθειες να αποτρέψουν και να ανατρέψουν αυτή την πορεία, έστω και αν αυτό θα σημάνει άμεση καταστροφή. Μάλιστα, θεωρούν αυτούς που κυβερνούν και αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας, ως «προδότες και αλήτες» (σικ), και την περίοδο που ζούμε ως «κατοχή». Και όχι μόνο αυτό. Με τέτοια τακτική, ενισχύουν το φαινόμενο του νέου «εθνικού διχασμού», χαρακτηρίζοντας όσους είναι υπέρ της λύσης αυτής ισοτίμως ως προδότες, ενώ οι ίδιοι, είναι οι σωτήρες –σε πλήρη αντιστροφή των όρων και των εννοιών. Και αυτό είναι ίσως το ουσιαστικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.                       
                      Συνελήφθησαν οι ληστές του Μουσείου Ολυμπίας
  Συγκίνηση, ακόμα και πέραν της Ελλάδας, προκάλεσε πέρσι η μεγάλη ληστεία και κλοπή από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, με έφοδο μιας ομάδας αδίστακτων ληστών, 72 αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας. Η εξέλιξη της υπόθεσης έδωσε την εντύπωση πως θα έμενε ανεξιχνίαστη, ενώ τα κλοπιμαία ίσως είχαν φυγαδευτεί στο εξωτερικό. Και ξαφνικά έσκασε ευχάριστα η βόμβα: Συνελήφθησαν οι δράστες της θρασείας ληστείας!* Μπράβο. Η Αστυνομία μας συχνά πυκνά παρουσιάζει μικρές και μεγάλες επιτυχίες, σε μια εποχή που η εγκληματικότητα, η ανομία και γενικά η παραβατικότητα έχουν αναχθεί σε μείζον πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αν μάλιστα έλειπαν και κάποιες σοβαρές καταγγελίες για πολύ άσχημη, έως κακουργηματική συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, η εικόνα της Αστυνομίας μας θα ήταν πολύ καλύτερη.
  * Απίστευτο: Οι δράστες, λένε οι συνήγοροί τους, έκαναν τη ληστεία, αντί να αυκτονήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης!  
                 Κλιματική αλλαγή και εξαφάνιση πολιτισμών
   Οι Μάγια δεν είναι ο μόνος γνωστός λαός της Αμερικανικής ηπείρου που ανάπτυξε πολιτισμό, πολύ πριν οι ευρωπαίοι και οι άλλοι λαοί ανακαλύψουν πως, πέραν του Ατλαντικού, υπήρχε ένας άγνωστος κόσμος. Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι πώς εξαφανίστηκε ένας ολόκληρος πολιτισμός και σχεδόν ολόκληρος ο λαός που τον δημιούργησε, αφήνοντας έρημες ολόκληρες πολιτείες και λιθόκτιστα κτίσματα εξαιρετικής τέχνης. Τελικά, η υπόθεση ότι παρατεταμένη κλιματική αλλαγή, συγκεκριμένα ξηρασία κοντά δυο αιώνων και αύξηση της θερμοκρασίας, εξαφάνισαν τα νερά ύδρευσης και άρδευσης αυτού του αγροτικού πληθυσμού, με συνέπεια να χαθεί μεγάλο μέρος του και όσοι επέζησαν να μετοικήσουν σε άλλες περιοχές και ο πολιτισμός τους να σβήσει (γύρω στα 950 μ. Χ.). Αυτή η επιστημονική υπόθεση επιβεβαιώθηκε με νεότερες έρευνες που έδειξαν πόσο μια κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει δυσμενείς, έως καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή λαών.
  Κάτι ανάλογο, σύμφωνα με άλλες έρευνες, φαίνεται πως είναι η αιτία για τη μυστηριώδη φθορά και την ουσιαστική εξαφάνιση ενός άλλου πολιτισμού και ενός άλλου λαού, του δικού μας Μινωικού πολιτισμού και των Μινωιτών της Κρήτης. Η έως τώρα πλέον σοβαρή και πιθανή υπόθεση ήταν πως για την εγκατάλειψη και φθορά της Κνωσού, αιτία ήταν μια σφοδρή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία όντως ήταν από τις καταστροφικότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στα ιστορικά χρόνια. Όμως, πρόσφατες έρευνες ξένων πανεπιστημίων, θεωρούν ως η πιθανότερη αιτία της φθοράς του μινωικού πολιτισμού ήταν το …Ελ Νίνιο, αυτό το γνωστό φαινόμενο του μακρινού από την Κρήτη Ατλαντικού ωκεανού. Αυτό το φαινόμενο, λένε οι έρευνες, προκάλεσε πολυετή ανομβρία στην Κρήτη, με αποτέλεσμα ο κόσμος να χαθεί ή να φύγει εκτός Κρήτης, με αποτέλεσμα η ανθούσα επί αιώνες Κνωσός, η Φαιστός και γενικά η Μηνωική Κρήτη να περιπέσει σε φθορά και σε αφάνεια. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η κατά εποχές και για διάφορους λόγους επισυμβαίνουσα κλιματική αλλαγή, είναι δυνατόν να προκαλεί σοβαρά προβλήματα, έως και εξαφάνιση πολιτισμών και λαών. Η ήδη εν εξελίξει κλιματική αλλαγή, τι;    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου