Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015



Σκέψεις...
 
Τον Βαρουφάκη δεν τον γνωρίσαμε μόλις τώρα, που εισέβαλε στη δημόσια ζωή ως αστέρας;, σωτήρας;, σούπερμαν;, εκφραστής του μεγαλείου της ελληνικής φυλής; -όλα αυτά, αλλά και ως σύμβολο ανδρισμού κλπ, κλπ. Τον γνωρίζαμε τώρα και 4-5 χρόνια, από τότε που άρχισε να εμφανίζεται συχνά πυκνά στις φιλόξενες οθόνες των καναλιών και να αναπτύσσει άνετα και πειστικά(;) τις ριζοσπαστικές απόψεις του. Μαθαίναμε πως είναι σπουδαίος πανεπιστημιακός καθηγητής της οικονομικής επιστήμης στο εξωτερικό και γενικά ένας από τους σπουδαίους  Έλληνες της διασποράς, που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι, ως φυλή.
  Όλα αυτά τα θετικά, επιβραβεύτηκαν, πρώτα με την μοναδική σχεδόν εκτόξευσή του ως πρώτου σε ψήφους, σε όλη την Ελλάδα, βουλευτή, και δεύτερο, με την τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, μια θέση δηλαδή, από την οποία θα έπρεπε να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για "κούρεμα" -λέμε τώρα- του καταραμένου χρέους, για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, για κατάργηση της λιτότητας, για έξοδο από την κρίση κλπ.
  Υποθέταμε και υποθέτουμε πως ο Γιάνης (με ένα ν, έτσι το θέλει ο ίδιος, γιατί δεν ξέρω) ξέρει τι θέλει, έχει σχέδιο στο νου του, ξέρει τα μονοπάτια και τις λύσεις των προβλημάτων, τέλος πάντων είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Δεν εννοώ αυτές τις ανοησίες, πως έχει πολλά πτυχία και ο Ντάισενμπλουμ είναι απλά γεωπόνος (νομίζω), ότι ο Σόιμπλε είναι ...κουτσός! (κούτσαβλος, λέει ο Σταύρος, ποιος Σταύρος, μη ρωτάτε, όχι πάντως ο Θεοδωράκης βέβαια), πως η Μέρκελ είναι ανέραστη (αλλοιώς το λένε, αλλά ας μην τα γράψουμε όλα) κ. ά. τ. Τι με έκανε να τρομάξω λίγο; Άσχετο με το χρέος, την "θεωρία των παιγνίων!" κλπ, αλλά σχετικό με τη δουλειά του Γιάνη: Είδε πως ένας άλλος, σπουδαίος αν και αδικημένος οικονομολόγος, ο Στ. Μάνος, έγραψε στο τουίτ του (αν έτσι το λένε) πως, αν το κράτος κόψει εντελώς την ήδη κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση στην Τ. Αυτοδιοίκηση, θα εξοικονομήσει γύρω στα 2,5 δις ευρώ, και άρα μπορεί να καταργήσει εντελώς τον ΕΜΦΙΑ. Όσο για τους Δήμους, ας επιβάλουν τοπικούς φόρους στους δημότες τους, οι ΟΤΑ για να λειτουργήσουν!!!
  Και καλά, ο Μάνος είναι Μάνος, λέει κατά καιρούς διάφορα απίστευτα (είχε πει τότε, επί Μητσοτάκη, να βρεθεί αγοραστής για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και τα δίνει για 1 δραχμή!), τέλος πάντων Μάνος είναι, γι αυτό και ...μόνος. Το ζήτημα είναι, όχι τόσο ότι ο Βαρουφάκης βρήκε καλή την ιδέα του Μάνου για την ολοσχερή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ(!), αλλά ότι, ακούγοντας κάτι, απίστευτο και εντελώς αβασάνιστο (εντελώς ανόητο, θα έλεγα εγώ*), το υιοθετεί!, αποδεικνύντας έτσι ότι δεν έχει σχέδιο, ότι βαδίζει βλέποντας και κάνοντας, σε μια θέση στην οποία, αυτός πριν απ' όλους θα πρέπει να ξέρει πού πηγαίνει, -πού ΜΑΣ πηγαίνει δηλαδή, ότι τα λάθη τιμωρούνται, ότι αν πέσεις στο πηγάδι δεν έχει σωτηρία, απλώς ...πνίγεσαι!.
  Σκέφτομαι λοιπόν, μήπως τελικά ο μεγάλος ειδικός περί τα οικονομικά, είναι εντελώς ερασιτέχνης; Μήπως τελικά ο Βαρουφάκης, αποδειχτεί ...Μπαρουφάκης; -ας μην εκληφθεί ως κρύο ευφυολόγημα  Αν ναι, αλίμονο σε μας.
  Εύχομαι ειλικρινά να κάνω λάθος και να αδικώ τον νέο πολιτικό αστέρα, ο οποίος, μακάρι να αποδειχτεί όχι διάτων αστήρ, αλλά αεί φεγγοβόλος αστήρ. Λύτης προβλημάτων και όχι πρόβλημα ο ίδιος. Ίδωμεν.
..............................
* Θα μπορούσε βέβαια ο Μάνος να προτείνει ολοσχερή κατάργηση της χρηματοδότησης (πχ)της ...εκπαίδευσης, τις δαπανες της οποίας θα έπρεπε να αναλάβουν οι γονείς των παιδιών, όπως γινόταν πριν κάποιους αιώνες. Θα είχε και μια λογική: Γιατί άλλωστε να πληρώνουν για τα σχολεία οι άτεκνοι, οι χωρίς παιδιά, οι ανύπαντροι κλπ. Έτσι θα οικονομούσε ο προϋπολογισμός πολλά δις και θα λυνόταν αυτόματα και εύκολα το άλυτο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Ιδού! (λες να φτάσει η σκέψη μου αυτή ως τα αυτιά του Βαρουφάκη και να την υιοθετήσει;)      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου