Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015


ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

Πέρα από τα εσωτερικά της χώρας μας, που χαρακτηρίζονται βέβαια από τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές, τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το σχηματισμό κυβέρνησης, με δεκανίκι δυστυχώς τον Καμμένο, κλπ,κλπ, υπάρχουν σοβαρά θέματα, διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά που, θέλουμε δεν θέλουμε, επηρεάζουν και την Ελλάδα. Όλα αυτά αισθάνεται κανείς την ανάγκη -εγώ τουλάχιστον, ναι- να τα σημειώσει, να τα σχολιάσει, έστω και με μόνο ακροατή τον εαυτό του. Τέτοια είναι ασφαλώς και πριν απ' όλα η εγκληματική δράση του ISIS, αυτού του φοβερού μορφώματος, του ισλαμικού χαλιφάτου, που ξεκίνησε από το μηδέν(;) και απλώθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, πατώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες πτώματα αθώων ανθρώπων και απροκάλυπτα απειλεί όλη τη λεγόμενη Δύση (δες γαλλικό Σαρλί κλπ). Ανάλογο με το ΙΣΙΣ είναι και η όχι λιγότερο εγκληματική Μπόκο Χαράμ, που σφάξει ανελέητα στην καρδιά της Αφρικής.
  Λιγότερο σοβαρά, αλλά με αυτονόητο ενδιαφέρον για μας, είναι η ουσιαστική μετεξέλιξη του Ερντογάν σε ουσιαστικό σουλτάνο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και με την μετεξέλιξη του Πούτιν σε καρικατούρα Τσάρου. Μ' αυτόν τον τελευταίο θα ασχοληθώ παρακάτω, γιατί νομίζω πως όλοι μας έχουμε αγανακτήσει από τις επεκτατικές δράσεις του, σε βάρος -προς το παρόν- της Ουκρανίας. Αφού προσάρτησε, με συνοπτικές διαδικασίες, την Κριμαία, ήδη δρα στην ανατολική Ουκρανία, με σκοπό να προσαρτήσει όλες τις περιοχές που έχουν μικρή ή μεγάλη παρουσία ρωσόφωνων κατοίκων, με αποτέλεσματα όσα καθημερινά παρακολουθούμε στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Κάπως του "κόπηκαν τα ποδάρια" με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φ. αερίου, όμως δεν το βάζει κάτω. Είναι προφανώς ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος στην πιο ακατάλληλη θέση. Ας δούμε όμως τι γράφουν σήμερα (6 Φεβρ.) ΤΑ ΝΕΑ, (σ. 29). Με τίτλο Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΕΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, και επίτιτλο "Αύξηση 33% στις δαπάνες για ρωσικούς εξοπλισμούς", γράφει:
   " Η κρίση που χτύπησε τη ρωσική οικονομία, δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν κλάδο, καθώς η χρηματοδότησή της περικόπηκε κατά 10%. Αλλά σε αυτόν τον γενικόν κανόνα υπάρχει μια εξαίρεση. Και αυτή είναι η πολεμική βιομηχανία, της οποίας ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 33% για να φτάσει τα 3,3 τρις ρούβλια (περίπου 43 δις ευρώ). Αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε εκατοντάδες άρματα μάχης και πυραύλους, που συναρμολογούνται στις αλυσίδες παραγωγής, σε μαχητικά που πετούν στους ευρωπαϊκούς ουρανούς και σε χιλιάδες στρατιώτες που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια, προκειμένου να επιδείξουν το αξιόμαχό τους.
  Όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτό που θέλει να δείξει η Μόσχα, είναι ότι η οικονομική ύφεση δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στον εκσυχρονισμό της πολεμικής της μηχανής...
  ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ της Ρωσίας, έτσι όπως το περιέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο, θέτει το ΝΑΤΟ  στην κορυφή των εν δυνάμει απειλών. Το Κρεμλίνο θεωρεί επίσης ότι πρέπει να δοθεί μια απάντηση στην εξάπλωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Στην ουκρανική κρίση η Μόσχα έκανε για πρώτη φορά μια επίδειξη των ικανοτήτων της... (γράφει και άλλα ανάλογα το άρθρο, πλην λόγω χώρου παραλείπονται) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου