Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

κείμενο Σαββάτου 7-04-12

7-4-12 (Εβδομαδιαία)
                  Τα ισοδύναμα και τα αυτοδύναμα
  Μη μπορώντας η ΝΔ να φτάσει σε εκλογές χωρίς «ταξίματα», αλλά προσπαθώντας να κρατήσει και τα πολιτικά προσχήματα, έχει εγκαινιάσει από καιρό τα λεγόμενα «ισοδύναμα». Θα αποκαταστήσει, λέει, τις απώλειες των συνταξιούχων από τις περικοπές. «Και πού θα βρείτε τα λεφτά που θα λείψουν;», ρωτάνε κάποιοι. «Θα βρεθούν από άλλα, ισοδύναμα, μέτρα», απαντά. Δηλαδή, θα καταργήσει ένα μέτρο επώδυνο –αυτό θέλει να ακουστεί- και τα χρήματα θα τα πάρει από κάπου αλλού! Από πού, δεν λέει. Πάλι κάποιοι θα πληρώσουν τη νύφη, αλλά αυτό μένει στα αόριστα και ασαφή. Το ίδιο γίνεται και με την ειδική εισφορά στα ακίνητα, το επονομασθέν «χαράτσι», το οποίο έχει συγκεντρώσει τις αντιδράσεις του μεγάλου πλήθους του κόσμου. Θα το καταργήσει. Και από πού θα βρει τα χρήματα που θα χαθούν; Από άλλο ισοδύναμο μέτρο. Από το ειδικό τέλος ακινήτων, απαντά! Σοφό. Ο κόσμος να ακούσει ότι θα καταργηθεί το επάρατο χαράτσι κι ας τα βρουν απ’ όπου θέλουν! Άσχετα αν πάλι ο κόσμος θα τα πληρώσει τα χαρατσιάτικα, ίσως μάλιστα και περισσότερα. Τώρα ξέρουμε. Το «χαράτσι» είναι επώδυνο και επαχθές, είναι ωστόσο δίκαιο. Μικρό σπίτι, μικρής αξίας, πληρώνει λίγα. Σπιταρόνα, βίλα, μεγάλη ιδιοκτησία, πληρώνει πολλά. Ύστερα, πληρώνει ο ιδιοκτήτης και όχι ο νοικάρης. Επαχθές μέτρο, αλλά δίκαιο. Τι θα γίνει με την «κατάργησή» του; Μήπως, πιθανότερα, το «ειδικό τέλος ιδιοκτησίας» είναι χειρότερο; Μπορεί –άλλωστε δεν αναγγέλλεται τώρα, αφήνεται για «τότε».
  Αυτά και άλλα είναι τα «ισοδύναμα» της Ν. Δημοκρατίας. Που πλασάρονται μαζί με το δίλημμα: Δώστε μου αυτοδυναμία να κυβερνήσω τη χώρα! Λογικό, αλλά όχι χρήσιμο. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις σπάνε τα μούτρα τους σήμερα. Είδαμε τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ με 160 βουλευτές. Αντί να αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες για κυβερνήσεις συνεργασίας, λέμε «αυτοδυναμία ή και πάλι εκλογές»! Μα πού ζούνε κάποιοι; Στη δεκαετία του 80;  
                         Λαθρομετανάστες: Μακριά από μας!
  Δεν είναι καινούριο ασφαλώς το θέμα των λαθρομεταναστών για τη χώρα μας. Απλώς, τώρα μοιάζει σαν καζάνι λίγο πριν σκάσει. Χρόνια τώρα συσσωρεύονται στη χώρα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένα ανθρώπινα πλάσματα, που, ξεκινώντας από χώρες με τεράστιες ελλείψεις, έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν σε κάθε λογής δουλέμπορους, πέρασαν τα σύνορα εν μέσω ναρκών και (δήθεν) φυλάκων, και κατέληξαν σε κάποιο αστικό κέντρο, προσπαθώντας να περάσουν στον «παράδεισο» της υπόλοιπης ΕΕ, αφού η εμπειρία από την Ελλάδα, ιδιαίτερα σήμερα, ήταν απογοητευτική. Όλοι σχεδόν χωρίς δουλειά, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι, καταφεύγουν σε οτιδήποτε για να επιβιώσουν, ζώντας συχνά υπό άθλιες συνθήκες σε σπίτια –τρώγλες (που οι Έλληνες ιδιοκτήτες νοικιάζουν «με το κεφάλι» σα να είναι ζώα), φορείς αθλιότητας, εγκληματικότητας εκ των πραγμάτων, ασθενειών κλπ.
  Τώρα, έστω και αργά, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση. Να απασφαλίσει τη βόμβα. Θέλει να περιορίσει τους ανθρώπους αυτούς σε ελεγχόμενους χώρους, όπου θα τους παράσχει τροφή, περίθαλψη και θα τους επαναπροωθήσει, οργανωμένα στις χώρες τους. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Όμως και εδώ θριαμβεύει η ελληνική λογική: Ναι, αλλά όχι κοντά σε μας. Λύστε το θέμα, αλλά μακριά από το χωριό μας.


   Υπόθεση Κότσιανου: Έντονη θετική κινητικότητα
  Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια στασιμότητας, η υπόθεση της Διαθήκης του Στέφανου Κότσιανου παρουσιάζει πολλαπλή θετική κινητικότητα. Η κινητοποίηση, τόσο του εκτελεστή της Διαθήκης κ. Νίκου Βασιλάκη, του Συλλόγου Φίλων των Ιδρυμάτων Κότσιανου, αλλά κυρίως του Δήμου Πολυγύρου, και πέραν αυτών η βοήθεια συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην Αθήνα, φέρνουν άλλα βέβαια και άλλα πολύ πιθανά αποτελέσματα: Το Π. Διάταγμα για το «Ίδρυμα Υποτροφιών» είναι έτοιμο, υπογραμμένο από τους υπουργούς και απομένει η τυπική υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας –η προσπάθεια να υπογραφεί πριν τις εκλογές συνεχίζονται. Με ενέργειες του Δήμου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλων» εγκρίθηκε η ψηφιοποίηση του Αρχείου Κότσιανου –έργο ιδιαίτερα σημαντικό. Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση: Κύριος του έργου ο Σύλλογος Φίλων, Φορέας υλοποίησης ο Δήμος. Τέλος, ο Δήμος αγόρασε το υπόλοιπο κτίσμα Κότσιανου και συντάσσεται μελέτη συνολικής αξιοποίησής του –μέσω του ΕΣΠΑ- για πολιτιστικούς σκοπούς, μέσα στους οποίους είναι η λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου. Όλα αυτά συνιστούν ραγδαίες εξελίξεις προς τα εμπρός, για τις οποίες θα επανέλθουμε σύντομα εν εκτάσει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου