Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

κείμενο Σαββάτου 31-3-12

31-03-12 (Εβδομαδιαία)
                         Παρελάσεις υπό αστυνομική προστασία!
  Ασφαλώς, ούτε συνηθισμένο, ούτε επιθυμητό ήταν το θέαμα των παρελάσεων του εορτασμού της (υποτίθεται) μεγαλύτερης εθνικής μας γιορτής. Πρωτοφανής αστυνομική παρουσία. Περιορίστηκαν βέβαια στο ελάχιστο οι ασχήμιες, που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενους εορτασμούς, αλλά ο κόσμος, όσοι πήγαν, είχαν το φόβο ότι θα βρεθούν μεταξύ γιαουρτιών και καπνογόνων.
  Όμως, μπροστά στον κίνδυνο να ακυρωθούν οι εορτασμοί, γιατί κάποιες μειοψηφίες, με γνωστές πολιτικές ρίζες και αφετηρίες, εννοούν  να  ασχημονούν, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή της δημοκρατίας και την τσάμπα προβολή από τα ΜΜΕ*, ετοίμαζαν ενέργειες που προσβάλλουν και απωθούν τους πολλούς, που εννοούν να τιμούν κάποια γεγονότα, κάποια σύμβολα και κάποια πρόσωπα.
  Κάποιοι ρομαντικοί και ιδεολόγοι θλιβόμαστε που καταντήσαμε έτσι. Ανησυχούμε μάλιστα καθώς κάποιοι «αγανακτισμένοι» στοχοποιούν το πολιτικό μας σύστημα, χωρίς να αποκαλύπτουν τι προτείνουν αντ’ αυτού. Αλλά το «αντ’ αυτού» στον κοινοβουλευτισμό ο καθένας γνωρίζει τι είναι. Το «να φύγουν ούλινοι, να φύγουν», που μου είπε, με όχι προσποιητή αγανάκτηση ο φίλος μου ο Θανάσης, είναι επικίνδυνο. «Να φύγουν, Θανάση, αλλά ποιοι ναρθούν;». «Δεν ξέρω ποιοι, αλλά αυτοί να φύγουν». Επικίνδυνο και αδιέξοδο αυτό το «να φύγουν ούλινοι», Θανάση…
  *  Στην ενημέρωση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ που ζούμε –κανάλια, μπλόγκ, κινητά κλπ- οι κάθε λογής «αγανακτισμένοι» βρίσκουν εύκολη και πρόθυμη και φυσικά τζάμπα προβολή. Όλα αυτά τα μέσα θεωρούν επιτυχία τους, όχι να παρουσιάσουν ένα σωστό ρεπορτάζ από μια εκδήλωση, αλλά ζουμάρουν και μεγαλοποιούν και το πιο μικρό παρατράγουδο -χωρίς μάλιστα να το επικρίνουν ποτέ. Από τις δωρεάν συναυλίες του Νταλάρα, αυτό που πρόβαλε η τηλεόραση ήταν τα γιαουρτώματα που μερικοί, ελάχιστοι –ποιοι;- ασχημονούσαν εναντίον του. Σε ποιο κανάλι ακούστηκε μια διαμαρτυρία και μια καταγγελία; Τζάμπα προβολή του παλικαρισμού κάποιων που ασχημονούν κατά της δημοκρατίας και κατά της επιθυμίας των πολλών.  Αν δν υπήρχαν τα κανάλια, έτοιμα να μεταδώσουν αυτές τις παλικαριές, αυτοί οι «κύριοι» θα σταματούσαν. Όμως, η μετάδοση και προβολή του σόου τους ήταν έτοιμη και πρόθυμη.  Δε φταίνε λοιπόν μόνο αυτοί. Φταίει το όλο σύστημα, φταίει  η «δημοκρατία των καναλιών», που ζούμε.
                            Το άγχος της Ν. Δημοκρατίας
  Μέσα στο άγχος της η ΝΔ να στοχοποιήσει τον Βενιζέλο, τον κατηγορεί ότι υπέγραψε «προεκλογικές προσλήψεις» στα ΕΛΤΑ. Διέφυγε όμως στους φωστήρες της ότι τις προσλήψεις είχε ζητήσει ο «δικός της» υπουργός Μ. Βορίδης. Παιδιά, έλεος!
                                      Η MEGAPANAGIA
  Τρεις φορές έφτασε στο κινητό μου ένα μήνυμα που έλεγε: «ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΜ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ». Υπογραφή MEGAPANAGIA. Απόρησα. Ποια είναι αυτή η MEGAPANAGIA; Κατ’ αρχήν, θυμώνω όταν κάποιοι, οι οποιοιδήποτε, βρίσκουν –πώς άραγε;- το κινητό μου και μου στέλνουν διάφορα μηνύματα (έχω φτάσει να απειλήσω κάποιους με μηνύσεις). Ύστερα, όταν στέλνεις ένα μήνυμα, πρέπει και ο αποδέκτης να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου –να δει ποιος είσαι, τι θέλεις, τι ενδεχομένως κρύβεις. Καλέσματα, ουσιαστικά ανώνυμα, αυτού του τύπου είναι, τουλάχιστον για μένα, απαράδεκτα.
  Ύστερα, με την ευκαιρία, θα πω –θα ξαναπώ μάλλον- την άποψή μου για τα μεταλλεία. Θεωρώ λοιπόν πως είναι αδιανόητο, ένας τόπος, μια χώρα, να διαθέτει πλούτο, με διάφορες μορφές, και να μην τον εκμεταλλεύεται –με τη σωστή έννοια της λέξης βέβαια. Είτε ο πλούτος αυτός είναι αγροτικός, είτε είναι ορυκτός, είτε είναι δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης, είτε είναι ήλιος, αέρας κλπ. Το κρίσιμο σημείο, εκεί δηλαδή που πρέπει να γίνεται προσπάθεια και αγώνας, είναι ο σωστός σχεδιασμός και η λήψη μέτρων, ώστε η εκμετάλλευση να σέβεται τη φύση και τη ζωή των ανθρώπων και η μία μορφή πλούτου να μην αναιρεί και εξουδετερώνει την άλλη. Αυτά όμως είναι ζητήματα που λύνονται. Αλλά η άποψη, πως ο χρυσός πρέπει να μείνει θαμμένος στη γη, γιατί πάνω είναι δάσος και κανείς δεν πρέπει να ακουμπήσει ούτε ένα δένδρο, είναι λάθος. Και τον χρυσό θα πάρουμε και το δάσος θα αποκαταστήσουμε. Με καταστροφολογικά επιχειρήματα: θα μολυνθούν τα νερά, ο αέρας, θα γίνει κρανίου τόπος, θα επέλθει βιβλική καταστροφή στο τοπίο, τα οποία, όλα σχεδόν είναι υπερβολές και επι-στρατευμένα επιστημονικά συμπεράσματα, δε μπορεί να σταθεί μια οργανωμένη κοινωνία. Άφησα τελευταίο το θέμα της προσφοράς εργασίας σ’ έναν κόσμο που πάσχει και που η εργασία είναι ζήτημα ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Σήμερα, σε εποχές ανεργίας και απόγνωσης πολλών συμπολιτών μας, το να πολεμάμε μια δραστηριότητα που προσφέρει πολλές θέσεις δουλειάς, είναι αντικοινωνική συμπεριφορά, είναι παραφροσύνη.
  MEGAPANAGIA, λοιπόν, σβήσε με από τις λίστες σου.
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου