Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

κείμενο Σαββάτου 24-03-12

24-03-12 (Εβδομαδιαία)
                                      «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ…»
  Σπάνια ένα σύνθημα αποκτά τέτοια κυριολεξία, όσο το σύνθημα «Το Πασόκ είναι εδώ…», ύστερα από την επιτυχημένη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Κινήματος, τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί που πολλοί, δήθεν αναλυτές και ειδικοί, εκφράζοντας μάλλον ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενικές εκτιμήσεις, θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ «τελειωμένο», «εξαερωμένο», «διαλυμένο» κ.ά.τ. και θεωρούσαν πως ελάχιστοι πολίτες θα πάνε στα εκλογικά κέντρα  να ψηφίσουν για έναν πρόεδρο που ήταν βέβαιη η εκλογή του, αφού ήταν  μοναδικός υποψήφιος, αντί λοιπόν να συμβεί αυτή η επιβεβαίωση της εξαφάνισης του ιστορικού αυτού κόμματος, κοντά 250 χιλιάδες απλοί πολίτες προσήλθαν για να δώσουν τη δική τους απάντηση. Και αυτή η απάντηση που έδωσαν ξάφνιασε πολλούς, γιατί έδειξε πως το Κίνημα, που ίδρυσε πριν κοντά σαράντα χρόνια ο Α. Παπανδρέου, ανήκει και θα ανήκει στη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας και όχι μόνο στην ιστορία. Απόδειξαν πως το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ. Ασφαλώς ο Β. Βενιζέλος έχει δύσκολο έργο να κάνει, καθώς το κόμμα είναι στο ναδίρ του, αλλά ο Βενιζέλος έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα. Και θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει το στίγμα του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, στον ακροτελεύτιο λόγο, με τον οποίο έκλεισε την πρώτη του  ομιλία στην Κ. Ομάδα του κόμματος. Είπε: «Κάποιοι αγωνίζονται για την αυτοδυναμία του κόμματός τους. Εμείς αγωνιζόμαστε για την αυτοδυναμία της χώρας μας». Λόγος που πραγματικά προσδιορίζει τον ρεαλισμό, αλλά και την υπευθυνότητα του νέου ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του. 
               Η διαφθορά σε όλο της το …μεγαλείο!
  Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι, αντί να βελτιωνόμαστε, έστω και λίγο, ως κράτος και ως κοινωνία, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και την εντιμότητα όλων μας στις κάθε είδους σχέσεις μας, αντίθετα συνεχώς αποκαλύπτονται περιπτώσεις διαφθοράς που σοκάρουν και προκαλούν κάθε έντιμο πολίτη. Η χορήγηση παχυλών επιδομάτων, σε μη δικαιούχους, στο ΙΚΑ, που για ένα μόνο υποκατάστημα συμποσούνταν σε αρκετά εκατομμύρια, από επίορκους υπαλλήλους, η χορήγηση χιλιάδων ημερών αναρρωτικής άδειας από ορισμένους γιατρούς, πάλι του ΙΚΑ, στο Ηράκλειο, που επιβάρρυναν το ίδρυμα με πολλά εκατομμύρια –ενώ παράλληλα πρόσθεταν ανάλογα εκατομμύρια στα «θηλάκια» των γιατρών αυτών- είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Πολύ σοβαρή επίσης είναι η αποκάλυψη ότι σε πολλές αποθήκες του ΙΚΑ σάπιζαν κυριολεκτικά τεράστιοι όγκοι φαρμάκων και άλλων εφοδίων, ενώ παράλληλα προμηθεύονταν άλλα, προσθέτοντας ελλείμματα στο ίδρυμα και πιθανότατα αυξάνοντας κάτω από το τραπέζι τα εισοδήματα κάποιων αρμοδίων στις προμήθειες. Πώς να σταθεί στα πόδια του αυτό το ιδιαίτερης αξίας κοινωνικό ίδρυμα, για το οποίο μόνο επικρίσεις συνηθίζουμε να λέμε όλοι μας.
  Παράλληλα, ένα άλλο όργιο σπατάλης εκατοντάδων εκατομμυρίων αποκαλύπτεται. Πρόκειται για τη χορήγηση χιλιάδων κοινωνικών επιδομάτων «μαϊμού» σε ανθρώπους που δεν είχαν κανένα δικαίωμα να παίρνουν τέτοια επιδόματα –τα οποία επιδόματα, ένα Κράτος Πρόνοιας, όπως το δικό μας, χορηγεί για να ανακουφίζει ανθρώπους που  έχουν ανάγκη, είτε γιατί είναι άρρωστοι και ανάπηροι, είτε γιατί είναι εντελώς χωρίς εισόδημα και περίθαλψη κλπ. Αυτή τη σοβαρή για την κοινωνία μας λειτουργία του κράτους, εκμεταλλεύονταν ασυνείδητοι συμπολίτες μας που, με συνέργεια υπαλλήλων, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, αλλά και πολιτικών,  έπαιρναν επιδόματα «μαϊμού», που δεν δικαιούνταν και δεν τα είχαν ανάγκη, επιβαρύνοντας έτσι ολοένα το ταλαίπωρο αυτό κράτος, σε εφαρμογή, επαναλαμβάνω και πάλι, του λόγου του Πάγκαλου –που τόσο επικρίθηκε και διαστρεβλώθηκε- πως «όλοι μαζί τα φάγαμε».  Εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί και το άλλο τεράστιο θέμα, της χορήγησης δηλαδή συντάξεων σε από χρόνια νεκρούς(!) –τις οποίες βέβαια δεν έπαιρναν οι ίδιες οι μακαρίτες, λόγω αντικειμενικής …δυσκολίας, αλλά κάποιοι πενθούντες συγγενείς τους! –Αθάνατη Ελλάδα!
  Και πρέπει να τονίσουμε πως αυτό που ακούγεται, πως δηλαδή αυτοί που τα έπαιρναν θα υποχρεωθούν να τα επιστρέψουν πίσω, μόνο μερικώς ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο κόσμος απαιτεί το αυτονόητο: Να επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως εισπράχθηκαν, και βέβαια έντοκα, αλλά και να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι, και αυτοί που παράνομα τα χορηγούσαν και αυτοί που, παράνομα τα έπαιρναν. Η λογική ότι παράνομα τα αρπάζω και, αν με πιάσουν, το πολύ πολύ να μου τα πάρουν πίσω, ασφαλώς και δεν ικανοποιεί το δημόσιο αίσθημα.
  Συμπερασματικά: Πώς να μη γίνει Τιτανικός αυτή η χώρα;

  Κυκλοφόρησαν τα νέα «Αηδόνια» Παλαιοκάστρου, με εξαιρετικά όπως πάντα κελαηδήματα. Και πού να μπει ο Μάης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου