Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

15-9-12 (Εβδομαδιαία)
              «Αγαπητέ» φοροφυγά, γιατί με κλέβεις;
    Το έχω γράψει πολλές φορές, πως η γενεσιουργή αιτία των δεινών οικονομικών, και άρα κοινωνικών προβλημάτων της χώρας, είναι η φοροδιαφυγή.. Το ύψος της εκτιμάται, κατά μέτριους υπολογισμούς, σε κοντά 30 δις ευρώ το χρόνο. Είναι φανερό πως, έστω και το μισό από το τεράστιο αυτό ποσό να εισπράττονταν, η Ελλάδα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα χρέους. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως, όταν για τα περίφημα 11,5 δις γίνεται αυτός ο χαμός κι αυτό το πετσόκομμα, πόση πρακτική αξία θα είχε η είσπραξη των φόρων και των υποχρεώσεων όλων μας, απέναντι στην πολιτεία. Και όταν, λόγω μείωσης εσόδων –που είναι βασικά αποτέλεσμα της αποφυγής πληρωμής των φόρων, με χίλιους τρόπους- δημιουργείται μια οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη, «τρύπα» στον προϋπολογισμό, τότε, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, καλούμαστε όλοι εμείς να πληρώσουμε για να κλείσουμε αυτή την τρύπα.
  Αν, λοιπόν, αγαπητέ φοροφυγά, κάποτε η πράξη σου δε φαινόταν να έχει αυτό το άμεσο για μένα αποτέλεσμα, τώρα πλέον έχει. Αυτά που εσύ κλέβεις, τα πληρώνω ΕΓΩ. Και δεν εννοώ μόνο τους μεγαλοφοροφυγάδες, για τους οποίους οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ευθύνη να αντιμετωπίζουν. Εννοώ και τους δήθεν μικρούς, αυτούς που καθημερινά συναντάμε γύρω μας και οι οποίοι, λίγο ο ένας, λίγο ο άλλος, ελάχιστοι αποδίδουν στο δημόσιο τον ΦΠΑ που εισπράττουν. Υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις, αποφεύγουν με χίλιους τρόπους να το κάνουν. Ειδικά αν πρόκειται για μικροποσά. Που ωστόσο, όλα μαζί, δίνουν τεράστια ποσά, που δεν φτάνουν ποτέ εκεί που πρέπει, δηλαδή στον έρμο δημόσιο κορβανά. Όσο για τους κάθε είδους τεχνικούς, εκεί γίνεται πρόκληση. Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οικοδόμοι και κάθε λογής τεχνίτες, που οι πιο πολλοί εισπράττουν σημαντικά ποσά –μεγαλύτερα πάντως από τον συνήθη μισθό εργαζόμενου- δεν δίνουν ποτέ σχεδόν απόδειξη. Και γιατί να δώσουν, αφού κανείς δεν τους ελέγχει; Να επικαλεστούμε τον πατριωτισμό τους; Μα στην Ελλάδα πατριωτισμός είναι η μαγκιά. Το απέδειξαν τα περιστατικά της Ύδρας. Και τα κόμματα που υποστήριξαν φοροφυγάδες και συμπαραστάτες.
                 Κινδυνεύει η Δημοκρατία
  Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως η Χρυσή Αυγή βρίσκεται με δημοκρατικές διαδικασίες στη Βουλή. Δυστυχώς βέβαια, αλλά πολλές χιλιάδες Έλληνες τους σταύρωσαν μεγαλοπρεπώς. Ιστορικό λάθος, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Από την άποψη αυτή, πρέπει να τους δεχτούμε ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Με μια προϋπόθεση: Πως και οι της Χ. Α. θα αποφασίσουν να συμπεριφερθούν ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Ως νόμιμο δημοκρατικό κόμμα. Και ένα νόμιμο δημοκρατικό κόμμα, σέβεται κατ’ αρχήν τη νομιμότητα. Και όσα κάνει το κόμμα αυτό δείχνει το εντελώς αντίθετο. Οι έφοδοι σε πανηγύρια, ο έλεγχος αδειών από τους ξένους μικροπωλητές και η καταστροφή της πραμάτειας τους, είναι επιεικώς απαράδεκτα. Όπως και η βία και οι κάθε λογής επιθέσεις εναντίον συλλήβδην όλων των ξένων, δεν είναι ίδιον πολιτισμένου και δημοκρατικού κράτους. Στα τόσα προβλήματα της η χώρα, δεν αντέχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα δημοκρατίας. Ελπίζουμε το κόμμα της ΧΑ να πολιτευτεί ως πραγματικό κοινοβουλευτικό κόμμα. Αν όχι, θα προκαλέσει τη γενική αντίδραση της κοινής γνώμης. Και τη οργή της.
  Βέβαια, θα πρέπει να δεχτούμε πως τα προβλήματα που αφορούν τους παράνομους μετανάστες, όπως και το παραεμπόριο που γίνεται (και) από αυτούς, είναι σοβαρά και πρέπει με σοβαρότητα να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία. Γιατί εκεί που φαίνονται κενά των αρμοδίων, σπεύδουν να τα εκμεταλλευτούν οι χρυσαυγίτες. Χρέος της υπεύθυνης πολιτείας είναι να κάνει το δικό της καθήκον.
              «Συνταγματικά κατοχυρωμένες αποδοχές»
  Μέσα στο γενικό ξεσηκωμό λόγω των σκληρών μέτρων που αποφασίζονται, είναι και οι κινητοποιήσεις των δικαστικών. Έχουν δίκιο βέβαια να διαμαρτύρονται, αφού από το ρετιρέ της αμοιβής των εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο, πέφτουν σε κατώτερους ορόφους –πλην και πάλι εξακολουθούν να βρίσκονται πατώματα πάνω από τον μ.ό. των εργαζομένων ΠΕ. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό πως η διαμόρφωση των αποδοχών των δικαστικών, είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες πήραν φυσικά κάποιοι …δικαστικοί, για λογαριασμό όλου του κλάδου τους. Και στο σκεπτικό τους επικαλούνταν ακριβώς το Σύνταγμα, την ερμηνεία του οποίου έκαναν οι ίδιοι. Αυτές τις αποφάσεις αποκαλούν «συνταγματική κατοχύρωση» των αποδοχών τους, πλην όμως καλά θα κάνουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να δουν πόσο χαμηλά πέφτουν οι αποδοχές άλλων, επίσης ΠΕ εργαζομένων στο δημόσιο, που κι αυτών οι αποδοχές είναι κατοχυρωμένες από νόμους και διατάξεις, που όμως αλλάζουν εν μια νυκτί. Σε εποχές γιγαντουμένης ανεργίας και περικοπής αποδοχών, καλά θα κάνουν κάποιοι υψηλά αμειβόμενοι να μιλάνε λιγότερο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου