Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

25-8-12 (Εβδομαδιαία)
              Η πρώτη δοκιμή της επαναδιαπραγμάτευσης
  Και τα τρία κυβερνητικά κόμματα συμφωνούν πως πρέπει να γίνει προσπάθεια για τροποποίηση προς το καλύτερο των «επαχθών όρων» των δανειακών μας συμβάσεων με τους δανειστές μας. Την πρώτη προσπάθεια επιχειρεί ο πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα, επισκεπτόμενος πριν απ’ όλα την αντιπαθή φράου Μέρκελ, κέρβερο της λιτότητας που μας έχει επιβληθεί και στη συνέχεια τον Γάλλο πρόεδρο Ολάν, του οποίου οι θέσεις είναι πιο ανθρώπινες και πιο προσιτές πολιτικά. Το αίτημα του πρωθυπουργού, λογικό όπως φαίνεται και στον πιο απλό πολίτη, είναι μια διετής επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων προσαρμογής, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος των επιπτώσεων στον κόσμο. Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες και το καλάθι είναι μικρό, και πιθανότατα ο κ. Σαμαράς να γυρίσει με άδειο καλάθι.
                        «Η χρεοκοπία όπλο των φτωχών»
  Εν τω μεταξύ σάλος έχει ξεσπάσει από τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκφράζονται επί παντός με τη λογική του μικρού κόμματος διαμαρτυρίας του 4,5%, ενώ ήδη είναι αξιωμ. Αντιπολίτευση και φιλοδοξούν να κυβερνήσουν. Ιδιαίτερα η δήλωση του γνωστού στελέχους Παναγ. Λαφαζάνη, πως «η χρεοκοπία είναι όπλο των φτωχών και δεν πρέπει να είναι μπαμπούλας», ήταν φυσικό να ξεσηκώσει τον πολιτικό κόσμο και να προκαλέσει κατηγορίες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στα σχέδιά του την πτώχευση της χώρας, προβάλλοντάς την ως όπλο των φτωχών και άρα ως λύση του προβλήματός της. Στηρίχθηκαν ακόμη απόψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα εργάζεται υπέρ της χρεοκοπίας, γι’ αυτό και πολεμά  τις προσπάθειες παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κλπ.
  Πέραν αυτού ακούστηκαν και άλλες δηλώσεις (Κουράκη, Σκουρλέτη κλπ) πολύ κοντά στη δήλωση Λαφαζάνη, αλλά και άλλες (Δρίτσα) που επιδοκίμαζαν τα αίσχη της Ύδρας, οι οποίες συνιστούν  τον χώρο αυτό ως μια πολιτική Βαβέλ, και προκαλούν εύλογα την ανήσυχη απορία: Τι θα κάνουν αν κυβερνήσουν; Ποιανού πολιτική θα ακολουθήσουν;
                      Η επανάσταση των Υδραίων
  Μέσα σ’ όλα αυτά, τα περιστατικά που συνέβησαν στην Ύδρα, ξεσκεπάζουν το αποτρόπαιο πρόσωπο της φοροδιαφυγής, η οποία έχει καταστεί η κύρια αιτία της αποτυχίας των μνημονίων, αφού τεράστιοι πόροι χάνονται για το δημόσιο και τις μαύρες τρύπες που προκαλούνται, οι κυβερνήσεις –υπό την σπάθη της τρόικας- τις καλύπτουν με όλο και νέα βάρη σε βάρος του κόσμου. Και καλά, οι υπεύθυνοι της ταβέρνας της Ύδρας δεν έκοβαν αποδείξεις και οι ελεγκτές τους συνέλαβαν, κατά τις επιταγές του νόμου, αυτό που κάνει ελεεινή εντύπωση ήταν η συνάθροιση υποστηρικτών τους, η βιαιοπραγία κατά των αστυνομικών, η χρησιμοποίηση ΜΑΤ τελικά και βέβαια οι εικόνες και τα ρεπορτάζ έκαναν τον γύρο του κόσμου παρουσιάζοντας τους  πολίτες της Ελλάδας ότι όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αλλά και με βία εμποδίζουν τις αρχές να επιβάλουν τον νόμο, στις σπάνιες περιπτώσεις που τον επιχειρούν. «Να γιατί χρεοκοπεί η Ελλάδα», γράφει το Σπήγκελ και τα άλλα ΜΜΕ στη Γερμανία και παντού αλλού. Έχουν μήπως άδικο;
             «Ιδεολόγοι» ληστές και δολοφόνοι
  Εν αρχή οφείλουμε, νομίζω, να αποδώσουμε ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην ελληνική Αστυνομία, για τις επιτυχίες της να ανακαλύψει και να συλλάβει τους αυτουργούς δυο απεχθών εγκλημάτων που έγιναν, σε σύντομο χρόνο το ένα από το άλλο, στον ίδιο τόπο, το πανέμορφο νησί της Πάρου: Αυτό της άγριας κακοποίησης του νεαρού κοριτσιού από τον λαθρομετανάστη Πακιστανό, κι εκείνο της ληστείας της τράπεζας και τη δολοφονία του οδηγού ταξί, που προσέτρεξε να βοηθήσει στη σύλληψη των δραστών. Εκεί που τα εγκλήματα αυτά φαίνονταν κατ’ αρχήν σκοτεινά και ανεξιχνίαστα, η Αστυνομία, δρώντας με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, έφτασε γρήγορα σε συλλήψεις, προκαλώντας την ικανοποίηση του κόσμου που διαπιστώνει πως, μια τουλάχιστον δημόσια υπηρεσία στη χώρα μας, δρα αποτελεσματικά, έστω και αν δε μπορεί να αστυνομεύσει και να προλάβει το πλήθος των παραβάσεων που συμβαίνουν στην πατρίδα μας.
  Από τη σύλληψη ωστόσο του Θεοφίλου και από το γεγονός ότι αυτός είναι ηγετικό στέλεχος της συμμορίας των λεγόμενων «πυρήνων της φωτιάς» -τι ανόητος τίτλος!-, προκύπτει ότι οι δήθεν «ιδεολόγοι επαναστάτες», αυτοί που εγκληματούν για αλλάξουν δήθεν την κοινωνία προς το καλύτερο, δεν είναι παρά κοινοί εγκληματίες, που ληστεύουν πριν απ’ όλα για πάρτη τους και που δολοφονούν με ευκολία, όχι μόνο τα δήθεν όργανα του «Συστήματος» - αστυνομικούς κλπ-, αλλά χωρίς δισταγμό σκοτώνουν αθώους πολίτες.
            Η καταστροφή της Χίου
  Επανάληψη, επί το χειρότερο, της γνωστής ιστορικής καταστροφής της Χίου, γίνεται αυτές τις μέρες στο ιστορικό και πανέμορφο νησί. «Υπάρχουν ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις για εμπρησμό εκ προθέσεως», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός. Πού πάει ο νους μας; Εκεί …κοντά. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου