Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

27-10-12 (Εβδομαδαία)
                     Επίκαιροι εθνικοί εορτασμοί
  Εορτασμός αύριο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με τα μεγάλα μηνύματα της αντίστασης και του αγώνα κατά των φασιστών εισβολέων –που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της δραστηριότητας σύγχρονων θαυμαστών τους- ο εορτασμός έχει μεταβληθεί σε ελπίδα για αποτροπή του φόβου επεισοδίων, όπως τα περσινά που ματαίωσαν την παρέλαση της Θεσσαλονίκης – η οποία Θεσσαλονίκη εορτάζει φέτος τα εκατοντάχρονα από την απελευθέρωσή της. Αυτά τα εκατοντάχρονα εορτάζει και η Χαλκιδική στις 2 Νοεμβρίου, για τα οποία αναφερόμαστε σε άλλη σελίδα.
                             «Μερκελιστές» και «4ο Ράιχ»
  Στα πλήρως διχαστικά πολιτικά μηνύματα που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, τα οποία, ανάλογα με τις εξελίξεις, μπορεί να μετατραπούν σε εμφυλιοπολεμικά, μπορεί κανείς να αναφέρει τον όρο «Μερκελιστές», που συνηθίζει τελευταία ο κ. Τσίπρας (εννοώντας βέβαια τους τρεις εταίρους που στηρίζουν την κυβέρνηση), αλλά και τον χαρακτηρισμό «4ο Ράιχ», που εκτοξεύει οργισμένος ο, λόγω εποχής, αρχηγός κόμματος κ. Π. Καμμένος, εννοώντας τη σημερινή Γερμανία (ξεχνώντας ότι η Γερμανία δεν έχει στη Βουλή της φασιστικά κόμματα, ενώ η Ελλάδα έχει τη Χρυσή Αυγή, με την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει σχεδόν τα ίδια συνθήματα). Όταν λοιπόν στη σημερινή Ελλάδα η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ξενόδουλη, πουλημένη, δοσίλογη, υποταγμένη στην Μέρκελ κλπ, και ότι δεν μπορεί να πάρει μέτρα που θεωρεί αναγκαία για να σωθεί η χώρα, ο πολιτικός διχασμός μεγαλώνει και χθεσινοί φίλοι αλληλοϋποβλέπονται ή και δεν μιλάνε μεταξύ τους, ποιος μπορεί να αποκλείσει πως εύκολα μπορούν να φτάσουν σε συνθήκες εμφυλίου; Και όταν, αρχηγός νόμιμου και κοινοβουλευτικού κόμματος χαιρετά ναζιστικά, με τη δικαιολογία πως «αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετούν έτσι, αλλά είναι καθαρά, δεν έχουν κλέψει», δεν περνά στον λαό η άποψη πως φτάνει να μην είσαι κλέφτης –έστω κατά δήλωσή σου- μπορείς όμως να περηφανεύεσαι πως είσαι φασίστας!, τότε ασφαλώς διολισθαίνουμε σε απαράδεκτες ατραπούς, αντίθετες προς τα δημοκρατικά κεκτημένα της πατρίδας μας, και υβριστικές προς τις χιλιάδες θύματα του πολέμου του 40-41 και της Κατοχής.
                           Ένας φωτισμένος Ιεράρχης
  Μέσα στην πολιτική θολούρα και την εκμετάλλευση συμβόλων (σημαία, θρησκεία κλπ) από άτομα και κόμματα, υπό την εύγλωττη σιωπή της Εκκλησίας, είναι παρήγορη η θαρραλέα φωνή του Σιάτιστας Παύλου, που διακηρύσσει πως η Χρυσή Αυγή, κυνηγώντας τους αδύνατους, είναι αντιχριστιανική. Μπράβο στην –έστω και μοναχική- αυτή φωνή.  
                                Αν είναι δυνατόν…
  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Π. Καμμένου, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δικαστικών, ότι οι μειώσεις τών –απαράδεκτα υψηλών- αποδοχών των δικαστικών, είναι «συνταγματική εκτροπή»! Αν είναι δυνατόν. Αυτά που είπε, αποτελούν «πολιτική εντροπή».
                              Τα «θαύματα» της Αρναίας
  Βρέθηκα προχτές στην Αρναία για ένα μνημόσυνο, στον κυριολεκτικά «εκ της τέφρας του» επανενεγερθέντα ναό του Αγ. Στεφάνου. Όλοι όσοι συγκλονιστήκαμε τότε, όταν ξαφνικά, από μη διαγνωσθείσα αιτία, παραδόθηκε στις φλόγες ο μέγιστος στις διαστάσεις του περικαλλής ναός, νιώθουμε τώρα, που αποκαταστάθηκε πλήρως από την καταστροφική φωτιά, την ικανοποίηση που νιώθει κανείς όταν διαπιστώνει πως εκτός από τα θεία, υπάρχουν και τα ανθρώπινα θαύματα. Γιατί θαύμα είναι η «αναγέννησης εκ της τέφρας του», σε ελάχιστο μάλιστα χρόνο, αυτού του εκκλησιαστικού οικοδομήματος. Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις: Τη στιβαρή ξύλινη στήριξη της στέγης, το νέο υπέροχο, ξυλόγλυπτο, τεραστίων διαστάσεων τέμπλο, με τις τέσσερις σειρές εικόνων –μοναδικό στο είδος του ως προς αυτό∙ τα ξυλόγλυπτα στασίδια και καθίσματα∙ ή το μοναδικό δάπεδο, γυάλινο σε μεγάλο μέρος του, για να επιτρέπει να φαίνονται τα τυχαίως αποκαλυφθέντα μέρη δυο παλαιότερων ναών, πάνω στα οποία ήταν χτισμένος ο ναός που κάηκε. Αυτή την, λόγω της πυρκαϊάς, ανακάλυψη και αξιοποίηση αυτών των ανακαλυφθέντων υπολειμμάτων παλαιότερων ναών και την αξιοποίησή τους (με φωτισμό κλπ), θεωρούν ως θαύμα στην Αρναία, όπως βέβαια ως θαύμα θεωρούν την ταχύτητα, και την ποιότητα της αποκατάστασης του ναού. Θαύμα είναι και ο συναγερμός και η διάθεση προσφοράς του κόσμου της Αρναίας –και όχι μόνο- αν και αυτή η συμπεριφορά των Αρναιωτών δεν είναι η έκπληξη∙  είναι ο κανόνας.
  Αξίζει μια επίσκεψη στον νέο Άγιο Στέφανο της Αρναίας, αν μάλιστα συνδυαστεί με την παρουσία στο ναό –πράγμα καθόλου δύσκολο- του ακούραστου Παντελή Ζωγράφου, ο οποίος με έκδηλη χαρά ξεναγεί τους επισκέπτες. Ο κ. Παντελής, δεκαετίες τώρα πανταχού παρών, σε θέματα πολιτιστικά, εκκλησιαστικά, τοπ. αυτοδιοίκησης και όποιας άλλης μορφής θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, αποτελεί μιαν από τις πλέον σταθερές αξίες της Αρναίας. Παντελή, μπράβο σου, και σ’ ευχαριστώ. Και βέβαια, μπράβο στην ιστορική Αρναία και στους Αρναιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου