Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

κείμενο Σαββάτου 28-01-12

28-01-12 (Εβδομαδιαία)
                                     Έφυγε ο Αγγελόπουλος!
 Έφυγε χθες, εντελώς αδόκητα, ο μεγάλος Θόδωρος Αγγελόπουλος. Η Ελλάδα ακόμη πιο φτωχή –και στον πολιτισμό!
                                Οι μαφίες της Θεσσαλονίκης
  Κάτω από την επιφάνεια της φαινόμενης κοινωνικής ζωής μας, συχνά κρύβεται ένα άλλο φάσμα ζωής και μεις ούτε το βλέπουμε, ούτε το φανταζόμαστε ή συχνά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Κάπως έτσι έσκασε η μπόμπα με τα τέσσερα κυκλώματα εκβιασμών και τοκογλυφίας που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη και πέραν αυτής. Τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, συνεργαζόμενες συχνά, δρούσαν κοντά δέκα πέντε χρόνια, εμπλέκοντας χιλιάδες θύματα, που έπεφταν στα έξυπνα στημένα δίχτυα τους. Άνθρωποι της αγοράς, που οι δουλειές τους λόγω και της κρίσης, είχαν σοβαρά προβλήματα κεφαλαίων για να μην καταρρεύσουν, επισημαίνονταν από τις μαφίες αυτές και τους εγκλώβιζαν τα αμαρτωλά κεφάλαιά τους, τα οποία εμφάνιζαν ως σωσίβια. Όμως, να έχεις μεγάλα οικονομικά προβλήματα, και να δανείζεσαι με 10 ή 20 ή και 50% τον μήνα!!, είναι σκέτη αυτοκτονία. Και οι δανειστές εισέπρατταν τους εγκληματικούς τόκους με «φουσκωτούς» και ωμές απειλές κατά της ζωής των θυμάτων και των οικογενειών τους. Κάπως έτσι εξαφάνισαν ολόκληρους επιχειρηματίες, αρπάζοντας χρήματα, σπίτια, κτήματα, κοσμήματα. Συχνά αυτό γινόταν σε συνεργασία με «συγγενική» οργάνωση, η οποία εμφανιζόταν ως σωτήρας, δήθεν για να βοηθήσει όταν η εξόφληση προς την πρώτη οργάνωση γινόταν αδύνατη.
  Η σύνθεση των οργανώσεων; Άνθρωποι της αγοράς, «εισοδηματίες», πλαισιωμένοι από τους απαραίτητους δικηγόρους, εφοριακούς, στελέχη του ΣΔΟΕ, αλλά και έναν τουλάχιστον δημοσιογράφο, ανώτερο πάσης υποψίας, αφού ήταν ανώτερο στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης, πολύ κοντά στην εκκλησία (Πατριαρχείο, Μητροπόλεις κλπ), αλλά και ανυποχώρητος «εθνικόφρων» -γνωστές οι αναμεταδόσεις τους  παρελάσεων, ρεπορτάζ εθνικού περιεχομένου κλπ. Πολλοί μάλιστα από τα μέλη αυτών των οργανώσεων, που τσέπωναν τελικά εκατομμύρια, εμφανίζονταν χωρίς εισόδημα, χωρίς καν να κάνουν φορολογική δήλωση. Αυτή λοιπόν η ιστορία της τετραπλής μαφίας της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει πόσο σάπια είναι εκτεταμένα μέρη της ελληνικής κοινωνίας, πόσο η ανομία, η βία, η εκμετάλλευση, και άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά, έχουν δηλητηριάσει το κοινωνικό σώμα, ώστε κάτω από τη επικαλυμμένη επιφάνεια να κυριαρχεί αρνητικό και επικίνδυνο κοινωνικό περιεχόμενο. Αυτή είναι η «από Θεού ευλογημένη ελληνική φυλή» και άλλα τέτοια παρόμοια, τα οποία ακούμε κατά καιρούς και κοντεύουμε να τα πιστέψουμε.
    Κυβέρνηση Παπαδήμου: Κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω του …ωραρίου των    
                                         φαρμακείων!
  Το φαινόμενο μιας κυβέρνησης, που θεωρητικά στηρίζεται στη σπάνια πλειοψηφία πάνω από 250 βουλευτών, να μη μπορεί να περάσει διάταξη που καθορίζει το ωράριο των φαρμακείων!, θα μπορούσε να είναι θέμα παραπολιτικό για γέλια. Όμως είναι για κλάματα. Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ευθέως το καταψήφισαν, ενώ άλλες δεκάδες βουλευτές της ΝΔ, βγήκαν στους διαδρόμους για να μην ψηφίσουν. Ήταν δηλαδή τόσο σοβαρό το θέμα που χαλά το γουίκ εντ των φαρμακείων, ώστε να γίνει αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα; Αν η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης «σωτηρίας» -όπως (πρέπει να) είναι στην πραγματικότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου, δοκιμάζεται και απειλείται από τέτοιας ελάσσονος σημασίας ψηφοφορίες, πώς να δουλέψει αυτή η κυβέρνηση και πώς θα περάσουν στη Βουλή σοβαρά θέματα όπως το νέο μνημόνιο κλπ; Μήπως έχουμε ξεφύγει εντελώς;
                                 Βρε Χρυσοχοϊδη…
  Χρυσοχϊδη, είσαι ένας ικανός και δραστήριος πολιτικός, που μπορείς να αποδώσεις σε οποιοδήποτε υπουργείο και έχεις αφήσει θετικό έργο, ιδιαίτερα στο υπουργείο Δημός. Τάξης. Όμως, ως εκεί. Οι φιλοδοξίες σου να ηγηθείς στο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας, στα τελευταία τριάντα χρόνια, να γίνεις δηλαδή ένας «εν δυνάμει» πρωθυπουργός της χώρας, έπρεπε να καταλάβεις πως αυτό ξεπερνά τις φιλοδοξίες και ικανότητές σου. Και πιο πολύ, αγαπητέ Μιχάλη, η προσπάθειά σου να εμφανιστείς σήμερα ως πολέμιος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στην οποία συνεχώς συμμετείχες, ενώ κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνεδριάσεων του Υπ. Συμβουλίου καμιά αντίρρηση δεν προέβαλλες, ούτε και παραιτήθηκες αν γενικά διαφωνούσες με την πολιτική που τώρα χαρακτηρίζεις καταστροφή της χώρας, αυτή λοιπόν η στάση σου σήμερα, που αποβλέπει να σε εμφανίσει αντιμνημονιακό, εν όψει της εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αντί να σε ανεβάζει, όπως νομίζεις, αντίθετα σε θέτει σε ανυποληψία στην κοινή γνώμη και ειδικά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ήταν δήλωση υπουργού πρώτης γραμμής ότι «δεν διάβασες το μνημόνιο που ψήφισες;» Έγινες περίγελως και αρνητικό πρωτοσέλιδο. Κρίμα. Ως υποψήφιος πρόεδρος αυτοπυρπολήθηκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου