Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

21-01-12 (Εβδομαδιαία)

21-01-12 (Εβδομαδιαία)
    2012: Ελευθέρια της Μακεδονίας – Η εκδήλωση στο Βαφοπούλειο

 Σκέφτηκα πολύ αν θα έπρεπε να απασχολήσω τη στήλη μου σήμερα με το παραπάνω θέμα. Είπα, άσε να μιλήσουν άλλοι. Ωστόσο, επειδή ακούστηκαν κάποια σχόλια, από την ίδια και μοναδική πηγή προερχόμενα –γνωστή πηγή, δεν ξέρει καν να κρυφτεί, αν και νομίζει πως κρύβεται πίσω από την ανωνυμία των μπλογκ- θα μιλήσω για το παραπάνω θέμα, πιο πολύ για να πληροφορήσω τους καλόπιστους αναγνώστες της στήλης, -που ξέρω πως υπάρχουν και είναι πολλοί.
  Κατ’ αρχήν, το ιστορικό της παρουσίας του Δήμου Πολυγύρου στο Βαφοπούλειο: Το αξιόλογο αυτό πνευματικό κέντρο, στα πλαίσια της συμμετοχής του στους εορτασμούς του 2012, ως εκατονταετηρίδας της ελεύθερης Θεσσαλονίκης, προγραμμάτισε μια σειρά εκδηλώσεων. Μεταξύ των άλλων, απευθύνθηκε σε όλους τους Δήμους της Μακεδονίας, προτείνοντάς τους να κάνουν από μια εκδήλωση, στην οποία θα προέβαλλαν την τοπική τους ιστορία, κυρίως από το 1821 ως το 1912. Από τους 80 τόσους Δήμους, ανταποκρίθηκαν θετικά μόνο 21, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πολυγύρου. Το σχετικό «πρόβλημα» ήταν το γεγονός ότι το Βαφοπούλειο όριζε ως ημερομηνία της παρουσίας του Δήμου Πολυγύρου το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, με χρήσιμο χρόνο προετοιμασίας δηλαδή λιγότερο από δυο βδομάδες. Μου προτάθηκε από τον Δήμο να είμαι εγώ ο ομιλητής, με παράλληλη παρουσία της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, η οποία θα παρουσίαζε ορισμένα τραγούδια, σχετικά με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Η ειλικρινής προτροπή μου «αναζητήστε κάποιον άλλο, μην ακουστούν γκρίνιες», παραβλέφτηκε και τελικά δέχτηκα το δύσκολο ασφαλώς έργο να συμβάλω ως βασικός ομιλητής σε μια εκδήλωση με μικρή χρονικά συμμετοχή της χορωδίας. Έπρεπε να προκύψει μια εκδήλωση ουσίας, υπό δύσκολες προϋποθέσεις και με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Θέλω εδώ να τονίσω, αυτό που είπα τελειώνοντας την ομιλία πως «είναι φυσικό οι Πολυγυρινοί και όλοι οι Χαλκιδικιώτες να χαίρονται και να συνεορτάζουν με τη Θεσσαλονίκη τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της, που είναι ταυτόχρονα και δική τους απελευθέρωση. Τη δική τους βέβαια απελευθέρωση, οι Πολυγυρινοί θα εορτάσουν στον Πολύγυρο, με όποιον τρόπο κρίνουν τελικά σωστότερο. Σήμερα πάντως εύχονται χρόνια πολλά, πρόοδο και ευχές να γιορτάσει και τα χιλιόχρονά της η Θεσσαλονίκη μας…». Κι αυτό γιατί πιστεύω πως έτσι πρέπει να γίνει και ασφαλώς όλοι μπορούμε, αλλά και οφείλουμε, να κάνουμε τις προτάσεις μας και να διαθέσουμε τη συμμετοχή μας στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Χαλκιδικής. Όχι ανεύθυνα και ανώνυμα σχόλια του τύπου «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι», προεξοφλώντας πλήρως την αποτυχία, για μια εκδήλωση πριν ακόμη γίνει!!
  Τελικά η εκδήλωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη, σύμφωνα και με τα σχόλια και τις αντιδράσεις των παρευρεθέντων, οι οποίοι, πέραν από τα τυπικά συγχαρητήρια, φαίνονταν ότι πραγματικά εκτίμησαν την όλη εκδήλωση. Για τη δική μου ομιλία –η οποία είχε τον εξ υπαρχής κίνδυνο, λόγω της ανάγκης να είναι μακρά σε διάρκεια, αφού ο χρόνος της χορωδίας ήταν μικρός- πολλοί την έκριναν με θετικά λόγια και, προσωπικά, νομίζω πως απέφυγε τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί κουραστική και να χάσει, εν τη πορεία της, την προσοχή των ακροατών της. Η χορωδία ήταν εξαιρετική και με τα λίγα τραγούδια της «γέμισε» με επιτυχία την ομιλία, αφού μάλιστα επιλέχτηκε να παρουσιάζει τα τραγούδια ενδιάμεσα στην ομιλία. Και βέβαια, πάντα η ζωντανή μουσική των «Ιχνηλατών της Παράδοσης», έδινε στα τραγούδια ζωντάνια. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το τραγούδι «Πολύγυρε, Πολύγυρε», που μας είπε ο αγέραστος Χρήστος Κουκουμπής, σόλο και χωρίς συνοδεία μουσικής, έκλεψε την παράσταση. Αν μάλιστα κατάφερνε να έρθει και το «αηδόνι» της χορωδίας, η κυρά Λούλα Κεχαγιά, και να πει, με όμοιο τρόπο, τη «Λίνα», η επιτυχία θα ήταν ολοκληρωμένη. Επιτυχής επίσης, ήταν η παρουσία πολλών καλλιτεχνών, με ζωγραφικά έργα τους στο φουαγιέ του θεάτρου.
  Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως, όταν γιορτάζουμε σημαντικά πράγματα, όπως είναι ο εορτασμός των «Ελευθερίων» της Μακεδονίας μας, πρέπει να είμαστε περισσότερο θετικοί παρά αρνητικοί, να προσθέτουμε την προσωπική μας συμβολή και να μην καταδικάζουμε εκ των προτέρων, με κρίσεις του τύπου «αν βιντεοσκοπήσει κανείς την εκδήλωση θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι»!!, και αυτό για μια εκδήλωση πριν τη δούμε καν. Αυτές οι κριτικές –και μάλιστα κρυμμένες πίσω από την ανωνυμία των μπλογκ- μόνο κακό μπορούν να προκαλούν στον τόπο μας, για το καλό του οποίου υποτίθεται πως ενεργούμε και λειτουργούμε όλοι μας.
  Τα κείμενά μου στην Εβδομαδιαία, τις ομιλίες κλπ, θα αναρτώ από σήμερα στο προσωπικό μου μπλογκ “//zografakis.blogspot.com”, το οποίο θα δέχεται μόνο επώνυμα σχόλια.

  
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Νικολέττα, σας παρακαλώ από σήμερα να βάζετε στη φωτογραφία μου και το μπλογκ: //zografakis.blogspot.com                            -ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου