Κυριακή 27 Μαΐου 2012

27-05-12 (Εβδομαδιαία)
                     Προς νέα «νωπή λαϊκή εντολή»
  Αφού λοιπόν η θαυματουργή «νωπή λαϊκή εντολή» της 6ης Μαΐου, αντί να λύσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο, δεν είχαμε παρά να πάμε πάλι στη …λύση όλων των αδιεξόδων της Δημοκρατίας, που είναι …νέες βουλευτικές εκλογές. Αντιπαρέρχομαι το πιθανό ενδεχόμενο, και οι νέες εκλογές να δώσουν νέο αδιέξοδο, οπότε θα έχουμε ενδεχόμενο καταστροφής, και στέκομαι σε απλοϊκή ανάλυση της κατάστασης: Ο νέος ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε (προσωρινός) αποδέκτης του μεγαλύτερου μέρους των απογοητευμένων πασόκων, εννοεί πως λύση είναι ό,τι αυτός πρεσβεύει: Πλήρης αποδοχή και εφαρμογή του δικού του προγράμματος, «γιατί αυτό είναι το μήνυμα του ελληνικού λαού». Έτσι κάποιοι πιστεύουν πως όλος αυτός ο κόσμος, που απογοητεύτηκε και οργίστηκε από τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω των μνημονίων, βρήκε στέγη σε κόμματα που λένε στον κόσμο αυτά που ακούγονται ευχάριστα: Κατάργηση των μέτρων, διορισμοί αντί απολύσεις, κατάργηση του λεγόμενου «χαρατσιού» και επιστροφή των εισπραχθέντων, μείωση ΦΠΑ, υπερφορολόγηση των πλουσίων, στάση πληρωμών των δανείων μας ή και μονομερής διαγραφή τους, και άλλα μέτρα που ακούγονται φυσικά ευχάριστα και έκαναν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «Ανεξάρτητους Έλληνες» -για το πώς θα λειτουργήσει το κράτος, αν κοπούν, όπως είναι βέβαιο, τα δάνεια, αν καταργηθεί το «κούρεμα» των οφειλών μας κλπ, λένε διάφορα, μάλλον παιδαριώδη.
  Έχουμε έτσι δυο θεμελιώδεις απόψεις: Αυτή που λέει πως χωρίς τους δανεισμούς και την περικοπή των δανείων (κούρεμα), οδηγούμαστε σε χρεοκοπία, και την άλλη που λέει πως, καταγγέλλουμε τη σύμβαση, αναστέλλουμε –ή και καταργούμε αν χρειαστεί -τις υποχρεώσεις μας κλπ. Κανείς, λένε, δεν τολμά να μας διώξει, θα πάθουν αυτοί μεγαλύτερη ζημιά (θα πεθάνουμε δηλαδή «μετά των αλλοφύλων») και άλλα τέτοια επαναστατικά και αφελή. Τώρα, αν αυτό είναι συνταγή ή όχι πλήρους χρεοκοπίας, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί αυτό τον κόσμο, που μάλλον θεωρεί εμάς τους άλλους, που θεωρούμε την άλλη άποψη ως τη μόνη λύση για να σωθεί η χώρα, όχι μόνο ως μαζοχιστές, αλλά ως δοσίλογους και προδότες!
  Αν επρόκειτο για μια οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή, και ο δήθεν «νέος Ανδρέας!» -που κλέβει ακόμη και συνθήματα (όπως «χρονοντούλαπο της ιστορίας» κ. ά.)- γινόταν πρωθυπουργός, ας γινόταν αν ο λαός το ήθελε. Άλλωστε  οι αριστερές λύσεις είναι καλύτερες από τις δεξιές. Όμως τώρα δεν πρόκειται για απλή πολιτική αλλαγή. Πρόκειται για σωτηρία ή καταστροφή. Σωτηρία με αγώνα, καταστροφή με δήθεν ανακούφιση.
  Βέβαια, όλα αυτά θα κριθούν στις εκλογές του Ιούνη. Στο χέρι μας, κυριολεκτικά, είναι να συνηγορήσουμε στην καταστροφή ή να την αποτρέψουμε. Αυτό θα γίνει πριν την κάλπη και όχι μετά. Μετά θα είναι αργά.
  Αυτά που γράφω, δεν είναι κινδυνολογία. Είναι πραγματικός κίνδυνος. Επιτέλους, ας ψηφίσουμε αυτή τη φορά με το μυαλό. Στις 6 του Μάη ξεδώσαμε. Στις 17 του Ιούνη, ας αποφασίσουμε ψύχραιμα και με επίγνωση.
                                             Ντιμπέιτ και άλλα
  Όταν, πριν τις προηγούμενες εκλογές ο Βενιζέλος ζητούσε ντιμπέιτ με Σαμαρά, αλλά και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο μεν Σαμαράς «έστριψε δια του αρραβώνος», οι δε άλλοι αδιαφόρησαν. Κι αυτό γιατί κανείς δεν ήθελε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με τους άλλους. Όλοι το είχαν βολικά ρίξει στον βάραθρο και ήδη διεμερίζοντο τα ιμάτιά του. Τώρα άλλαξαν τα πράγματα. Θα μιλήσουν οι δυο «μεγάλοι», Σαμαράς και Τσίπρας! Τώρα ο Σαμαράς ζητά διάλογο! Αυτό κι αν είναι συνέπεια.
               Παρεμβάσεις και …δημοψήφισμα
  Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις πλήθους ξένων, οι οποίοι τονίζουν πως μόνο η τήρηση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα, μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή. Αυτό ακούγεται λογικό, είναι αμφίβολο όμως αν είναι και αποτελεσματικό. Μάλλον προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι συμβουλές εκλαμβάνονται ως απαράδεκτες παρεμβάσεις.
  Όσο για τη συμβουλή για …δημοψήφισμα, θα τη σχολιάσουμε κάποια άλλη στιγμή.
                         Εξοργιστικοί οι Σκοπιανοί
  Μετά το τεράστιο άγαλμα του Αλέξανδρου, οι Σκοπιανοί έστησαν χθες ένα πολύ μεγαλύτερο άγαλμα του Φιλίππου! Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τελικά εξοργιστικό και επικίνδυνο.

 Ενδιαφέρουν: -- Άρχισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα παιδιά και συμπάθεια σε όσους αποτύχουν, -αλλά και σε όσους πετύχουν, αφού τα πτυχία τους μάλλον θα είναι …χωρίς αντίκρυσμα.
  -- Όποιος δεν έχει δει τη μαγεία του μαγιάτικου Χολομώντα, ας σπεύσει. Χάνει. Το ίδιο χάνει και όποιος δεν έχει ακούσει το μαγιάτικο κελάδημα του αηδονιού. Αυτά είναι πάνω από όλα …τα μνημόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου