Τρίτη 1 Μαΐου 2012

28-04-12 (Εβδομαδιαία)
         Να ψηφίσουμε σαν  π ο λ ί τ ε ς  και όχι σαν οργισμένοι  ο π α δ ο ί.
  Την άποψή μου για τις εκλογές της 6ης Μαΐου την έχω γράψει πολλές φορές. Και επειδή τις θεωρώ, ενδεχομένως τόσο καταστροφικές όσο τις εκλογές του 1920, ξαναλέω πως δεν έπρεπε να γίνουν, αλλά η Βουλή που μόλις διαλύθηκε έπρεπε και μπορούσε να δώσει νόμιμες και ισχυρές κυβερνήσεις μέχρι τέλους της τετραετίας της. Ωστόσο, στο όνομα της νωπής λαϊκής εντολής, που δήθεν θα λύσει το πολιτικό πρόβλημα –ενώ φοβάμαι πως, αντίθετα, η νωπή λαϊκή εντολή θα δώσει μια πολιτική χάβρα στο Κοινοβούλιο- προκηρύχθηκαν τελικά εκλογές.
  Αναμφίβολα, οι εκλογές σε μια δημοκρατία είναι, κυριολεκτικά, η ώρα του λαού. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων θα προσέλθουν στις κάλπες και θα επιλέξουν κόμματα και πρόσωπα. Ωστόσο, έτσι όπως είναι τα πολιτικά πράγματα σήμερα, έτσι όπως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στράφηκε συλλήβδην κατά του πολιτικού κόσμου, με εκδηλώσεις που πολλές φορές ήταν άδικες αλλά και επικίνδυνες –γιατί όταν καταδικάζεις συνολικά το πολιτικό σύστημα, στο κενό που δημιουργείται μπορούν να φυτρώσουν κάθε λογής «λουλούδια»-, τώρα λοιπόν, στην ώρα του λαού, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο πολίτης να ψηφίσει μόνο για να τιμωρήσει και όχι για να διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό που θα επωμιστεί, από τις 7 του Μάη, την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στο δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει τα επόμενα κρίσιμα 2-3 χρόνια.
  Δικαίωμα βέβαια του ψηφοφόρου είναι να τιμωρήσει με την ψήφο του. Όμως και χρέος του είναι να λειτουργήσει ως πολίτης και όχι απλά να εκτονωθεί και να ικανοποιηθεί συναισθηματικά και προσωπικά. Δηλαδή να ψηφίσει ως υπεύθυνος πολίτης και όχι ως φανατικός οπαδός. Να ψηφίσει, όχι μόνο με το βλέμμα στο παρελθόν, αλλά, πιο πολύ με το βλέμμα στο μέλλον. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να έχει μέλλον και αλίμονο αν δεν έχει…
   Επισήμανση: Ο υπουργός εργασίας ανακοίνωσε πως πάνω από 200.000 συντάξεις και επιδόματα μαϊμού δίδονταν στη χώρα μας. Οργή και θλίψη, όχι μόνο για τη «μαγκιά» αυτή, όσο και πιο πολύ για την αδιαφορία των ΜΜΕ μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα.
                                             Αποδοκιμασίες
  Καλά έκαναν όλα τα κόμματα και καταδίκασαν τις απαράδεκτες αποδοκιμασίες και βιαιοπραγίες, οπαδών της φασιστικής Χρυσής Αυγής σε βάρος του κ. Πέτρου Ευθυμίου σε καφετέρια της Αθήνας. Όχι μόνο γιατί, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία και συνθήκες ελεύθερης επιλογής, αλλά και γιατί αυτό το μικρό μεν φάσμα της πολιτικής είναι απροκάλυπτα αντιδημοκρατικό και απροκάλυπτα φιλοφασιστικό. Όμως, πολλοί από αυτούς που αποδοκίμασαν την ενέργεια αυτή, δεν είχαν κάνει το ίδιο όταν, δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες –στην πραγματικότητα εκτελούντες κομματικό καθήκον – ασχημονούσαν κατά πολιτικών του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, με γιαούρτια και άλλες ασχήμιες, εξίσου φασιστικές όπως κι εκείνη των χρυσαυγιτών. Τότε, όχι μόνο δεν αποδοκίμαζαν, αλλά ουσιαστικά ανέχονταν, αν όχι κρύβονταν πίσω από τους «αγανακτισμένους».
                             Η Γαλλία  α λ λ ά ζ ε ι. Μαζί και η Ευρώπη;
  Οι κάλπες, στις προχθεσινές εκλογές του πρώτου γύρου στη Γαλλία, για την εκλογή νέου Προέδρου, επιβεβαίωσαν όχι μόνο τα γκάλοπ, αλλά και τη γενική αίσθηση, ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού αποδοκιμάζει την πολιτική και το πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου Σαρκοζί, και στη θέση του τοποθετεί τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρ. Ολάντ.  Αυτή η επιβεβαίωση δεν προεξοφλεί μόνον την πολιτική αλλαγή στη Γαλλία, αλλά πρόκειται να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα και τις πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μέχρι τώρα εικόνα, των αλλεπάλληλων συναντήσεων του δίδυμου Μέρκελ –Σαρκοζί, οι οποίοι αποφάσιζαν, όχι μόνο για τις μεταξύ των κρατών τους σχέσεις, αλλά ουσιαστικά αποφάσιζαν για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ενοχλήσει πολλούς στην Ευρώπη και ήταν φυσικό να ενοχλεί και τους Γάλλους, οι οποίοι εκδήλωσαν την ενόχλησή τους καθαρά στον πρώτο γύρο και είναι βέβαιο ότι θα αποφασίσουν ανάλογα και στον δεύτερο γύρο. Παρατήρηση (ασήμαντη): Το γαλλικό ΚΚ βγήκε δημόσια και δήλωσε πως και στον β΄γύρο θα ψηφίσει κατά του Σαρκοζί, δηλαδή υπέρ του Ολάντ. Μελανό σημείο: Η άνοδος των λεπενιστών.
  Δεν είναι βέβαια παράλογο να πιστεύουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα, αλλά και οι μεγάλες μάζες των ευρωπαϊκών λαών, ότι η αλλαγή στη Γαλλία θα επηρεάσει θετικά  τη μέχρι τώρα συντηρητική πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό είναι σύμφωνο και με τις πολιτικές θέσεις του Ολάντ, που φαίνεται πως έχουν ενοχλήσει σφόδρα την κ. Μέρκελ.
  Στις 6 Μαϊου, λοιπόν, δεν θα περιμένουμε μόνο τι θα δώσουν οι ελληνικές κάλπες. Εξ ίσου αγωνία θα έχουμε και για τις γαλλικές κάλπες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου